Mahune

Dragocjena namirnica…

Povrće iz te skupine mahunarki (kao i grah, leća, slanutak) posebno je hranjivo zbog velikog udjela ugljikohidrata i bjelančevina. Mahuna dijelimo po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), po veličini (najduže vrste dosežu i 25 cm) i po boji (od blijedožutih, preko zelenih, do ljubičastih). Sto grama svježih mahuna sadrži čak 90 g vode, a ostatak su uglavnom ugljikohidrati, proteini i vlakna.

Hranjivi nutrijenti koje sadrže mahune su: kalcij, bakar, biljna vlakna, folna kiselina, željezo, magnezij, omega 3 masne kiseline, fosfor, kalij, proteini, triptofan (esencijalna aminokiselina), vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C i vitamin K. Zbog svih tih važnih nutrijenata koje sadrže, mahune imaju niz pogodnosti za zdravlje – snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pomažu kod astme, artroze i reumatoidnog artritisa.

Mahune su, zbog vitamina K, vrlo dobre za zdravlje kostiju.

Konzumacijom mahuna pomažemo tijelu u smanjivanju količine slobodnih radikala čime se sprječava oksidacija kolesterola koji uzrokuje začepljenost krvnih žila. Zbog obilja kalija, folne kiseline, magnezija i riboflavina (vitamin B2), mahune su dobre za kardiovaskularni sustav organizma. Velika količina vlakana koja se nalaze u mahunama pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Vitamin C i beta karoten u mahunama smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Bogate željezom i folnom kiselinom, mahune su i jako dobar izvor energije i blagotvorne su kod menstruacije, kao i važne za trudnice. Redovitom konzumacijom mahuna jača se i imunitetni sustav. Zbog takva sastava i malo kalorija, čest su sastojak redukcijskih dijeta. Jedu se mlade mahune kojima se nije razvilo zrno graha. U našim je krajevima sezona svježih mahuna od lipnja do rujna.

Pri kupnji obratite pažnju na izgled : kora treba biti glatka i čvrsta, bez točkica i oštećenja, a kad ih prelomite trebaju puknuti, a ne uvijati se.

Svježe mahune u hladnjaku možete čuvati tri dana.

Prije spremanja u zamrzivač, u kojem mogu trajati i do dvije godine, odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite “konce” pa narežite. Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Na varivo (kuhajte ih u malo vode) su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća, salata. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom.

Ljetna salata sa mahunama

Potrebni sastojci:

zelene mahune
mini rajčice
mozzarella
maslinovo ulje
sjemenke lana ili sezama (po želji, a može i bez njih)
sol, papar

Postupak pripreme:

Mahune skuhate u slanoj vodi (pazite da se neprekuhaju), ocijedite I pustite da se odlade. Mini rajčice narežete na polovine ili na četvrtine (po želji), mozzarellu na kockice. Kada su mahune ohlađene (mogu biti I mlake) pomješajte ih sa mozzarellom i rajčicom, začinite solju (ako je potrebno I prema ukusu), paprom, maslinovim uljem I posipajte neposredno prije posluživanja sjemenkama lana ili sezama (također prema ukusu). Ovo može bit izvrsna lagana, ljetna večera ili prilog pečenom mesu.

ostavite svoj komentar