Masnoće i kuhanje

olive-oil-968657_640

Svako ulje ili masnoća, biljnog ili životinjskog podrijetla, može poslužiti za kuhanje (kuhanje, prženje, pečenje, pripremu zaprški, podmazivanje posuda za pripremu jela).

Masnoće se razlikuju s obzirom na sastav, a razlikuju se i prema utjecaju koji imaju na zdravlje. Neophodne su kao izvor kalorija, esencijalnih masnih kiselina i kao otapalo za skupinu vitamina topivih u mastima (A, D, E i K).
Postoje ulja koja su stabilnija i prema tome povoljna za kuhanje i prženje jer dobro podnose visoke temperature, a postoje i ulja koja lako oksidiraju i ona koja sadrže trans-masne kiseline zbog industrijske obrade.
I premda su sva ulja na tržištu zdravstveno ispravna, ona skuplja zdravstveno su ispravnija (čitaj zdravija), dok ona jeftijija to nisu. Zato ulje nikada ne treba kupovati na temelju cijene već na temelju sirovinskog sastava. Kada se proizvodu piše “ulje za kuhanje” to znači da to mogu biti vrlo različite smjese masnoća.
Uz to, da bi se ulja stabiliziralo kako bi moglo mjesecima stajati na policama trgovina (u plastičnim, prozirnim bocama, izloženo svjetlu i toplini), ulja se toplinski obrađuju, a u tom procesu obrade nastaju izrazito nezdrave trans-masne kieline.
Preporuka je kombinirati maslinovo (kao vrlo stabilno i zdravo ulje) sa standardnim suncokretovim uljem u omjeru pola:pola, onda kada zbog cijene maslinovog ulja nije moguće korisititi ga kao isključivi i jedini izbor. Isto tako, bolje je reducirati količinu maslaca (sadrži zasićene masnoće, ali ne sadrži trans-masne kiseline), a izbjegavati margarine (sadrži trans-masne kiseline). Isto tako preporuča se kombinirati maslac i maslinovo ulje.
Isto tako, treba izbjegavari prženje hrane, posebno višekratno prženje hrane u istom ulju.

Ulja mogu biti izvor zdravlja, ali i bolesti. Znanjem i trudom onoga tko ga koristi, ulje može upotpuniti i obogatiti prehranu i pomoći u očuvanju zdravlja.

 

ostavite svoj komentar