Med – prirodni lijek za mnoge bolesti

Kod respiratornih bolesti, viroza i prehlada 

Med dobro djeluje na dišni sustav, kod akutnog i kroničnog bronhitisa, astme, sinusnih upala i faringo – laringitisa.
Kod akutnih, respiratornih bolesti, koje u vrijeme prehlada i viroza, imaju najveću učestalost, med uz ostalo higijensko – dijetske mjere ublažuje i skraćuje kataralne simptome i poboljšava ekspektoraciju – iskašljavanje.

Kod čira na želucu 

Klinički je uočeno pozitivno djelovanje meda pri ulkusnoj bolesti – čiru želuca i dvanaesterca, socijalne bolesti, koja je značajni zdravstveni problem jer od nje po pojedinim statistikama boluje 5-10 posto pučanstva. Med se daje otopljen u vodi ili mlijeku i smanjuje tegobe ulkusne bolesti: žgaravicu, podrigavanje, bol i gađenje hrane. Kod bolesnika s hiperaciditetom, povećanom kiselinom, med treba uzimati jedan i pol do dva sata prije jela ili nakon jela, a kod bolesnika s hipoaciditetom, manjkom kiseline, med se uzima neposredno prije jela, jer se tada stimulira izlučivanje želučanog soka. Postoji mogućnost izlječenja čira želuca tijekom, tri do pet tjedana, samo dijetoterapijom pomoću kestenova meda ili kestenova meda i propolisa, pri čemu je pored epitalizacije došlo do poboljšanja, odnosno normaliziranja crvene krvne slike jer je prethodno bila izraženo krvarenje ulkusa. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom medikamentozne i dijetoterapije.

Kardiovaskularne bolesti

Med uz određenu terapiju djeluje ljekovito kod mnogih srčano – žilnih bolesti, on regulira povišeni i sniženi  krvni tlak, povećava sadržaj hemoglobina kod anemije, prevenira miokarditis i tromboemboličke incidente: srčani infarkt, cerebovaskularni inzult, plućnu emboliju i duboke venske tromboze i oštećenje krvotoka. Smanjuje kolesterol i trigliceride.
Med kod tih bolesnika mora nekoliko puta biti na dnevnom jelovniku. Preporučuje se natašte uzeti jednu do dvije žličice meda, i to tako da se stavi pod jezik i drži u ustima dok se sav ne otopi. Pri čemu se na taj način holin i neke druge aktivne komponenete meda bolje iskoriste, nego ako ih neutraliziraju enzimi probavnih sokova. Tijekom dana med treba uzimati u mednim napitcima s C vitaminom ili voćnim sokovima, mlijekom ili čajevima (kamilica, stolisnik, šipak, kaudulja, lavanda). Bolesnicima koji boluju od srčanih bolesti ne preporučuje se lipov med u većim količinama.

Za alergije
Pčelinji proizvodi su učinkovto sredstvo za lječenje alergijskih bolesti (vazomotorni alergijski rinitis, bronhlana astma, alergijski konjuktivitis). Koristi se pčelinji med, posebno med u saću, proplis i matična mliječ.

Za bolesti probavnih organa
Med se koristi u bolestima probavnih organa: upale sluznica, zubnog tkiva i grla, kod zaušnjaka, upale želučane sluznice, čireva na želucu i dvanaesterca, pri dijeti kod bolesti tankog i debelog crijeva, posebno kod polipoza i divertikuloza i  kod kroničnih zatvora – obstipacija. Osim inhibitornog učinka na bakterije, med može imati i stimulatorni učinak na bakterije probavnog trakta. Naime dobro je poznato da crijevna mikroflora i njeni metaboliti imaju važnu ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Korisna mikroflora značajno smanjuje štetne bakterije i njihove toksične proizvode u crijevima, ima antagonistički učinak na enteropatogene kao što su Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp. i Bacillus spp.
Med značajno povećava broj mliječnih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifi  dobacteria. Ove bakterije imaju probiotski učinak – rastu u crijevima i proizvode metabolite koji inhibiraju rast patogena i daju otpornost domaćinu.

Za jetrene bolesti
Važno je djelovanje meda pri dijetama za jetrene bolesti: za akutnu upalu jetre, žuticu, kod kroničnih hepatitisa, ciroze jetre, bolesti želučane vrećice i žučnih vodova.

Za dijabetičare
Propisivanje meda kod šećernih bolesti daje dobre terapijekse učinke, zahavaljujući fruktozi, mikroelementima, vitaminima i esencijalnim aminokiselinama, postiže se pozitivno djelovanje na produkciju inzulina. Ovo liječenje se vrši pod kontrolom liječnika. Pri tome se drugi ugljikohidrati moraju smanjiti za kalorijsku vrijednost uzimanoga meda. Posebno se dijabetičarima preporuča bagremov med, med od bijele djeteline i suncokreta. Kada se krvni šećer normalizira,  antidijabetički ljekovi mogu se postepeno smanjivati.

Za bolesti mokraćnih puteva i dr.
Med se koristi i pri dijetama za bolesti mokraćnih puteva, kod akutnih kroničnih upala bubrega i prostate i kod ginekoloških problema.
Med ima izvanredno djelovanje na kožu, posebno kod opekotina, rana, dekubitusa, herpesa, ekcema, psorijaze, hiperkeratoze i atrofi  je.

Za živčani sustav
Pčelinji med ima okrepljujuće djelovanje na živčane stanice, poboljšava njihovu ishranu i procese oksidacije kao rezultat tretmana, san postoji miran, smanjuje se tjeskoba, stvara se osjećaj sigurnosti i mira, poboljšava se vid. Med odžava elektrolitsku ravnotežu što poboljšava funkcioniranje neurološkog sustava.Ne postoji bezopasnije sredstvo za uspavljivanje od čaše medene vode koja ima umirujuće i okrepljujuće djelovanje. Ovo je daleko bolje od svih raspoloživih hipnotika – farmaceutskih pripravaka za spavanje.

Za liječenje bolesnika pomoću sonde

Med i pelud dobro se primjenjuju pri liječenju i hranjenju bolesnika pomoću sonde, ne samo radi tekućeg oblika, nego i radi svojih profilaktičkih osobina.

Za maligno oboljele
Kod bolesnika u terminalnoj fazi malignih bolesti, upotrebom meda uz mediaka-mentoznu terapiju smanjuju se potrebe za povećanim dozama najjačih anelgetika, a bolesnik lakše i smirenije podnosi bol.
Med djeluje protuoksidativno – uklanjanja slobodne radikale, protukancerogeno – veže se na estrogenske receptore, te spriječava rast tumorskih stanica (dojke, crijeva , grla, pluća).
Neka dosadašnja istraživanja pokazuju da med ima umjereni protutumorski učinak i izraziti protumetastatski učinak. Med zajedno s citostatikom povećava djelotvornost citostatika i smanjuje broj metastaza..
Vrijednost meda je i u tome što se mnoge djelotvorne tvari (lijekovi, vitamini, hormoni, aktivne tvari iz ljekovitog bilja) bolje iskorišćuju u ljudskom organizmu, jer med poboljšava njihovu resorpciju zbog toga što sadrži organske kiseline, mineralne tvari, prirodne boje, eterična ulja te aromatske tvari.

Preventivna doza meda je 0,5-1 g na 1kg tjelesne težine, a ljekovita doza je 1-2 g na 1 kg tjelesne težine, podijeljenih u tri obroka. Lječenje traje oko dva mjeseca, a dalje se preporuča uzimati preventivne doze meda.

ostavite svoj komentar