Mirisne svijeće

Polako se približavaju sve hladniji i hladniji dani… U ovo doba godine malo češće posežemo za svime što nam pojačava osjećaj topline i svjetlosti. Topli napitci, svijeće, dekice…

Toplina svijeće i kemija mirisa djeluju umirujuće i pomažu nam da se lakše priviknemo na promjenu godišnjeg doba, hladnije dane i manje danjeg svjetla odnosno sunca.Candle, Celebrate, Celebration, Holiday
Ukoliko koristimo industrijski proizvedene mirisne svijeće dobar osjećaj možemo zahvaliti samo dojmu. Analize mirisnih svijeća pokazale da one sadrže niz nezdravih kemikalija koje ne djeluju stimulativno na zdravlje, već suprotno…

Palimo li mirisne svijeće u rijetkim prilikama, primjerice jednom ili dva puta tjedno, u dobro prozračenom prostoru, nema razloga za brigu – tvrdi Heather Patisaul, profesorica toksikologije i suradnica na Institutu za biologiju na North Carolina State University.

Ali, ukoliko svijeće koristimo svakodnevno, u manjem i zatvorenom prostoru (kupaonici na primjer) preporuka je svakako koristiti svijeće koje sadrže prirodne sastojke.

Svijeće su (i obične i mirisne) izrađene od parafina, koji se dobiva iz nafte, ugljena ili škriljevca. Posebnim postupkom iz navedenih sirovina dobiva se parafinski vosak. Vrlo je sličan prirodnom vosku, ali je čvršći od njega, bijele je boje i koristi se za izradu svijeća (i znatno jeftiniji od prirodnog, pčelinjeg voska, od kojeg su se nekoć izrađivale svijeće).

Parafin može sadržavati kemikalije kao što su benzen i toluen, koje  je Američko društvo za rak uvrstilo na popis poznatih ili mogućih kancerogenih tvari. Također, mirisnim se svijećama dodaju mirisne kemikalije koje mogu sadržavati ftalate, koji se povezuju s različitim zdravstvenim stanjima uključujući tumore i probleme s plodnošću. Neke studije ukazuju na to da kemikalije iz parafinskog voska mogu uzrokovati probleme i osobama s alergijama ili astmom.

Fitilj svijeće često sadrži olovo. Naime, fitilji svijeća mogu biti punjeni ili nepunjeni. Nepunjeni su oni izrađeni od pletenih i uvijenih vlakana što se pri gorenju znaju saviti i utopiti u vosku što uzrokuje gašenje svijeće. Proizvođači svijeća stoga vole koristiti punjene fitilje koji se u većini slučajeva sastoje od metalne jezgre omotane pamukom. Gorenjem punjeni fitilji može ispuštati čestice cinka, kositra i olova, što je najčešće vidljivo u čađi koja nastaje kada mirisna svijeća gori i što može izazvati zdravstvene probleme. Nakon studije koja je provedena na  Sveučilištu u Michiganu i objave rezultata listopadu 2003. godine u SAD-u su doneseni javnozdravstveni propisi koji zabranjuju korištenje olova u proizvodnji svijeća. Stoga je važno čitati deklaracije na proizvodu ne bi li doznali sastav, kao i godinu proizvodnje i zemlju porijekla.

Essential Oils, Oil, BottleDobra je vijest da mirisne svijeće možemo bez straha i uz potpuno zadovoljstvo zamijeniti upotrebom eteričnih ulja. Dobrobiti su višestruke i neupitne. Zato – unesite u svoj dom prirodne mirise i uživajte u njima bez bojazni.

“Miris je uvjerljiviji od riječi, izgleda, osjećaja i volje. Od uvjerljive snage mirisa ne možemo se obraniti, ona ulazi u nas poput zraka u naša pluća, ispunjava nas, prožima, protiv nje ne postoji sredstvo.”
(P. Suskind “Parfem – povijest jednog ubojice”, 1985.)

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar