Mladi vozači

Vožnja pod nadzorom odraslih…

Jeste li znali da osoba koja je položila vozački ispit i dobila vozačku dozvolu za upravljanje vozilom (M, A1, A, B i C kategorije) ne smije dvije godine od izdavanja vozačke dozvole voziti brzinom većom od 80km/h ili brzinom od 100 km/h na cesti namijenjenoj isključivo prometu motornim vozilima, a na autocesti ne smije voziti brže od 120 km/h? Vozi li moped ne smije prelaziti brzinu od 40 km/h. Isto tako, ne smije voziti priključno vozilo niti organizirano prevoziti djecu.

Ne smije niti početi upravljati vozilom ako konzumira opojne droge i alkohol ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.
Snaga motora osobnog vozila kojim upravlja ne smije prelaziti 75 kW (motocikla do 25 kW).

Jeste li znali da bez nadzora osobe starije od 25 godina, u periodu od 23.00 sata pa sve do 5.00 ujutro, osoba ne smije upravljati vozilom dvije godine od dana dobivanja vozačke dozvole?

Po dobivanju vozačke dozvole mladi vozači prepuni su entuzijazma.U skladu sa godinama smatraju da su naučili sve što trebaju i da mogu ravnopravno sa ostalim sudionicima sudjelovati u prometu. Roditelji često takvo ponašanje podržavaju i potiču kupovinom automobila ili stavljanjem obiteljskog vozila djetetu na raspolaganje. Većina roditelja ne sjeda sa djetetom u automobil ne bi se uvjerili vozi li to dijete odgovorno, pažljivo, po pravilima, sigurno…


Promet je dinamičan, sam po sebi nudi široku lepezu opasnosti pogotovo za mlade i neiskusne vozače. I za ostale sudionike u prometu (poglavito djecu). Svakodnevne vijesti u medijima o stradanjima mladih u prometu pokazatelj su naših grešaka. Grešaka koje se plaćaju vrlo, vrlo skupo (životom, invaliditetom, ozbiljnim zdravstvenim problemima pa i materijanom štetom).

Roditelji, posjedovanje vozačke dozvole svakako je prednost za vaše dijete. Kako prednost ne bi postala izvor problema, kontrolirajte svoju djecu i njihovu vožnju. Puno je pametnije ulagati u učenje stranih jezika i školovanje bilo koje vrste nego u automobil za dijete. Mladi ljudi trebali bi se koristiti javnim prijevozom i pješačiti, a vozilom se koristiti onda kada nemaju drugu mogućnost. Automobil nije samo luksus, automobil generira i zdravstvene probleme. Djeca sve manje hodaju, sve više sjede.

 

ostavite svoj komentar