Najčešće greške na razgovorima za posao

Najveća greška je nepripremljenost osobe koja odlazi na intervju za posao.

Kada niste dovoljno pripremljeni, ne znate što trebate pitati, očekujete da ‘oni’ nešto pitaju vas, a to znači da ćete biti u pasivnoj poziciji očekivanja. Poslodavci najčešće ne traže pasivce već prodorne, komunikativne i samoinicijativne osobe.

Saznajte što je više moguće o tvrtki u kojoj očekujete zaposlenje.

Raspitajte se točno o svim etapama koje trebate proći prije nego dobijete posao: postoji li pismeno testiranje, usmeni razgovor, piše li se kakav esej, koje je potvrde potrebno nabaviti, na kojem jeziku će se obavljati testiranje…

Vaši odgovori neka ne budu prekratki niti predugački. I jedno i drugo ostavlja loš dojam na poslodavce. Pronađite umjerenost i u odgovaranju na pitanja. U dvije, tri rečenice jasno i dovoljno glasno odgovarajte na pitanja.

Pazite da ne zvučite očajno uslijed silne potrebe da dobijete posao. To poslodavce također može odbiti.

Važno je i da ne zablokirate, pa se ne možete sjetiti imena firme u kojoj ste radili ili osobe koja vam je bila šef na posljednjem radnom mjestu.

Pazite da su sve informacije u životopisu točne i precizne (svi brojevi kontakata točni i slično).

Osobito je važno ne zakasniti na razgovor.

Vrlo velika greška je ako vam uslijed razgovora za posao zazvoni mobitel.

Vrlo je važno kakav će dojam ostaviti i vaš odjevni stil. Evo jednog iskustva: ‘Bila sam na testiranju u nekoj banci i rekli su da će od nas 300 pozvati samo 10 ljudi na razgovor te da će nam to javiti istoga dana do 13 sati.’ Kako je do tog vremena nitko nije nazvao, ispitanica je otišla u grad na kavu, obučena u traperice i japanke: ‘Nakon pola sata nazvali su doma da se odmah pojavim na razgovoru. Mama mi je javila i trčala sam onako obučena jer se nisam imala vremena presvući. Da stvar bude još bolja, padala je kiša i uletjela sam tamo mokra do koljena. Ispričala sam se i prije nego što sam ušla unutra, ali onaj prvi dojam ništa nije moglo promijeniti. Znala sam da unatoč odličnim rezultatima na testiranju nemam nikakve šanse.’

Predugi pregovori oko plaće smanjuju vjerojatnost zapošljavanja. Prebrzo pristajanje sa dozom stava ‘Visina plaće mi nije toliko važna’, također može djelovati odbojno.

ostavite svoj komentar