Ne želim pospremiti sobu!

Kako reagirati u takvoj situaciji…

Vjerujemo da nema roditelja koji se nisu našli u situaciji u kojoj dijete prkosi i odbija poslušati roditelje. Ono naprosto ima potrebu istraživati roditeljske granice. Čak i ono koje ima naviku pospremanja i većinu vremena ne radi probleme tu i tamo ne obavi “svoj posao”iz nekog razloga. Roditelj tada treba biti – strpljiv i mudar. Valja imati na umu da se silom (vikom i galamom, prijetnjama i sl.) postižu uglavnom kratkoročni rezultati.
Naš prijedlog je – igra. Djeci je igra neophodna poput zraka, vode, ljubavi…

Na malo većem papiru možete nacrtati tablicu obaveza. S puno boja, sličica, naljepnica, likova koje dijete voli… Upišite dane u tjednu i aktivnosti koje bi dijete trebalo obavljati tijekom pojedinog dana. Za svaki obavljeni posao dijete može ucrtati kvačicu, zvjezdicu, smješka ili štogod već dogovorite. Osmislite nagradu za dobro obavljene zadatke. Napominjemo da je važno vrednovati trud i zalaganje, ne toliko sam ishod. Vježba čini majstora i vaš će mališan sasvim sigurno krevet pospremati sve bolje što će to češće i duže raditi, zube prati pomnije, igračke pospremiti savjesnije…

Nagrada može uključivati dozvolu za gledanje omiljenog crtića ili još bolje, neku zajedničku aktivnost – odlazak u kino, kazalište, ZOO ili obližnji park. To može biti i omiljeni obrok, druženje s prijateljem, igračka.
Važno je da nagrada ne postane sama sebi svrhom.
Na ovaj način dijete može puno naučiti. Na taj se način prvenstveno uči odgovornosti i strpljivosti, jača samopouzdanje, uči kako je važno tražiti pomoć i pomagati, kako svi imamo i prava i obaveze, uči poštovati roditelje (ne doživljavati ih kao poslužitelje i ispunjavatelje želja). I još puno toga…

Dijete treba biti član obitelji, ne njezin centar, oko kojeg se sve okreće…

Dijete već od najranije dobi može imati obaveze. Uključivanjem djeteta jačamo njegovo samopouzdanje jer mu iskazujemo povjerenje da ono nešto može napraviti, da će biti odgovorno i da će naučiti ukoliko mu ne ide najbolje. naravno, počinjemo s jednostavnijim zadacima i vremenom podižemo ljestvicu.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar