Neverbalna komunikacija na poslu

Business interview.

Slika govori više od riječi.

Izrazi lica, pokreti ruku i nogu, položaj tijela, osobni izgled, stisak ruke, pogled… Sve je to tzv. neverbalna komunikacija. Činjenica je da svi koristimo govor tijela (ovaj vid komunikacije čini cca 80% naše komunikacije sa svijetom), no taj govor uglavnom se odvija na nesvjesnom nivou. Ukoliko postanemo svjesniji vlastitog govora tijela i govora tijela drugih osoba povećavamo svoje prilike da se prezentiramo u skladu sa svojim željama i da bolje razumijemo druge ljude.
U poslovnom svijetu posebno je važno ovladati pravilima neverbalne komunikacije.

Evo nekoliko općih pravila :

Kašnjenje na razgovor za posao ili poslovni sastanak nedopustivo je. Radije dođite ranije i sačekajte.
Kada nekoga upoznajete, gledajte ga/nju u oči; kada se rukujete, neka stisak bude čvrst, ali ne prejak.
Pripazite na svoje držanje. Ako pri razgovoru stojite držite se uspravno, kada razgovarate gledajte prema sugovorniku, nikako u stranu ili prema dolje, jer tada se stječe dojam da ste nesigurni. Pravilno, uspravno držanje odaje osobu od povjerenja, a i lakše ćete disati i smanjit’ ćete nervozu.
Ukoliko drugoj osobi nešto pokušavate objasniti, nastojte izbjeći mahanje rukama i pretjeranu gestikulaciju. Nije preporučljivo tijeko razgovora dodirivati svoje lice, usne, uha, nos ili grlo.
Budite nasmiješeni. Vedrina i osmijeh odaju otvorenu, optimističnu osobu i umanjuju napetost.
Izbjegavajte prekrižene noge (a i ruke). Prekrižene noge zatvaraju vas, a prekrižene ruke ostavljaju dojam dosađivanja, nezinteresiranosti za tematiku razgovora.
Za vrijeme razgovora pratite izraze lica svojih sugovornika, pazite na kontakt očima, na držanje tijela, pokrete.
U poslovnoj komunikaciji bitno je i odijevanje, opća urednost i njegovanost. Pripazite da ste primjerno odjeveni. Frizura je također važna. Nemojte stavljati previše parfema, šminke , ograničite nakit. Bolje je obući previše nego premalo, preširoko bolje nego preusko.
Kimanje glavom dobar je način pokazivanja razumijevanja i podržavanja vlastitih i tuđih riječi.

Na kraju, ne dozvolite da previše vaše pozornosti usmjerite na govor tijela na štetu onoga o čemu govorite i što se govori vama. Verbalna i neverbalna komunikacija moraju biti usklađene.

ostavite svoj komentar