Neverbalna komunikacija sa potencijalnim poslodavcem

job-interview-dress-code

 

Vaše tijelo ‘govori’ i prije nego ste se smjestili na mjesto za obavljanje razgovora sa potencijalnim poslodavcem.

Uvijek imajte na umu možete biti viđeni u zgradi, u liftu, na parkiralištu… Spremnost za razgovor započinje izlaskom iz vaša četiri zida.

Na razgovor nemojte ponijeti previše stvari (torba, aktovka, razni fascikli i sl.). Ograničite
se na ono nužno. Prvi dojam može biti presudan i zato nastojte biti  opušteni i samouvjereni. Osmislite svoje predstavljanje. Rukovanje pri upoznavanju je neizostavno. Nemojte biti ‘mlitavi’ ali niti prečvrsti u stiskanju ruke i ne služite se objema rukama. Pretjerana srdačnost nije dobrodošla u poslovnom svijetu,  a posebice pri prvom susretu.
Dok hodate do predviđene sobe (sobe za sastanke) uvijek ste vi osoba koja slijedi, odnosno prati predstavnika tvrtke. Po dolasku u prostor za razgovor stvari odložite negdje pored sebe (stolica do vas, pod), a fascikl sa spisima koje ćete možda zatrebati tijekom razgovora odložite na stol ispred sebe. Stvari nemojte stavljati u krilo.
Sjedite uspravno, pratite pogledom sugovornika. Pokušajte ograničiti gestikuliranje (nemojte mahati rukama, upirati prstom i sl.). Imajte na umu da je osoba koja vas ispituje obučena da ‘čita’ između redaka i da razumije govor tijela. Budući smo svi manje-više u takvim situacijama uzbuđeni (što je sasvim ok), probajte svoj nastup izvježbati kod kuće.
Pri kraju razgovora ustanite (ne prenaglo), nasmiješite se, pozdravite i rukujte sa ispitivačem. Ako je
u prostoriji više osoba i rukovanje sa svima ne čini vam se prikladno, rukujte se samo sa osobom koja vas je ispitivala. Pokupite svoje stvari, pozdravite i… bit će što bude.

 

ostavite svoj komentar