Njega našeg mentalnog zdravlja

Što možemo poduzeti za svoje mentalno zdravlje?

Za početak, prakticirati zdravu i uravnoteženu prehranu. Često su naša unutarnja stanja izazvana vanjskim utjecajima kao što su glad, neredovita prehrana, loša prehrana s malo vitamina i minerala i sl. Tako se narušava harmonija u organizmu koji nam signalizira da je loše i mi se počinjemo osjećati loše.
Uz takvo stanje začas dođu i negativne misli, a onda i osjećaji. Um i tijelo neraskidivo su povezani…

Sljedeće što možemo je – baviti se fizičkom aktivnošću. Tijelo treba kretanje i također signalizira da mu je loše od neupotrebe nekih njegovih dijelova. Organizam želi biti cjelovit i funkcionalan i ako mu to ne omogućimo, šalje nam signale da se osjeća loše i mi se počinjemo osjećati loše. Uz takvo stanje začas dođu i negativne misli, a onda i osjećaji. Osim toga, dok obavljamo neku tjelovježbu, pojačano se stvara hormon serotonin tzv. hormon sreće i mi smo zadovoljniji.

Također bismo trebali nastojati izbjegavati sve tipove ovisnosti. Alkohol, droga, pušenje, prejedanje, izgladnjivanje itd. svakom su pogledu neprijatelji našeg mentalnog (i fizičkog) zdravlja. Važno je izbjegavati bilo kakve ovisnosti i pretjerivanja u bilo čemu. Umjerenost je majka mudrosti ali i zdravlja.

Kada smo bolesni trebamo se pravilno njegovati, odmarati se kada smo umorni. Voditi brigu o sebi kada se osjećamo loše, slabo, pod stresom, uzrujani, ili tužni  – raditi stvari koje nam pomažu da se osjećamo bolje (odmoriti se, pojesti nešto zdravo, otići u brzu šetnju, na kavu/čaj s bliskom osobom ili razgovarati sa nekom osobom od povjerenja, pripremiti si ugodnu opuštajuću kupku, slušati omiljenu glazbu…)

Osjetiti sebe i signale koje nam šalju tijelo i um.
Ako se ni tada osjećamo bolje i ako ono što nas muči postaje naš svakodnevni problem, možda trebamo razmisliti o tome da se obratimo stručnoj osobi.

 

ostavite svoj komentar