Obitelj nakon razvoda

Za razvod sa što manje štetnih posljedica…

Razvod je traumatski događaj za sve članove obitelji, a osobito za djecu. Razvod se nalazi na visokom (drugom) mjestu (odmah nakon smrti supružnika) na ljestvici potencijalno traumatskih događaja (njih 43) koje navodi Ljestvica socijalne prilagodbe (Social Readjustment Scale, Holmes i Rahe, 1967).
Djeca su u izuzetno nepovoljnom položaju iz nekoliko razloga: razvod roditelja je izvan njihove kontrole, ovisna su o roditeljima, razvod je nepredvidivog trajanja i ishoda, djeci uglavnom nedostaju informacije kao i vještine neophodne za nošenje sa situacijom i prevladavanje iste.

Jedan dio djece uspješno prevlada tu promjenu, no dio doživljava emotivne poteškoće koje ih nastavljaju pratiti ih i u odrasloj dobi. Roditelji, kao i svi koji rade s djecom, trebali bi toga biti svjesni.
Djeca mogu djelovati kao da se dobro nose sa situacijom, ali kako rastu, načini na koje se nose s odnosima, posebno kasnije u romantičnim vezama, često odražavaju osjećaje povezane s razvodom roditelja. Nerijetko razvod roditelja ima utjecaja na formiranje njihovih ideja vezama, posebno braku i obitelji.

Manje štetnih posljedica osjetiti će djeca koja imaju podršku, djeca s kojom se otvoreno i primjereno razgovara i koja imaju dovoljno (ne previše) informacija za stvaranje slike o tome što je razvod i koje su njegove posljedice. Roditelji i druge djeci važne odrasle osobe mogu im pomoći u suočavanju s osjećajima izazvanim razvodom. Reakcije djece ovise o dobi djeteta, zrelosti, odnosu roditelja prije i tijekom razvoda, kvaliteti komunikacije oba roditelja s djetetom, podršci u obitelji i široj zajednici (vrtiću, školi, široj obitelji).

Roditelji koji se razvode ne bi se trebali ustručavati potražiti stručnu pomoć i uključiti u postojeće oblike pomoći i podrške djeci i njihovim roditeljima. Važno je pružiti i djetetu i sebi mogućnost za razmjenu iskustva, osjetiti da nisu/niste sami. U grupi sličnih i odrasli i djeca se lakše otvaraju, lakše izražavaju osjećaje potaknute razvodom, postavljaju pitanja, iznose nedoumice i strahove, razvijaju nove vještine suočavanja i prevladavanja, jačaju samopouzdanje djece i osnažuju roditeljske kompetencije.

Sve navedemo pridonosi lakšoj prilagodbi i djece i roditelja na nove životne okolnosti i smanjivanju opterećenja uzrokovanih rastavom.
U sklopu projekta „Mama i tata – od formata!!“ organizirana je grupa podrške za samohrane/razvedene roditelje u Centru Krugovi s ciljem osnaživanja roditelja u situaciji razvoda.

Uz stručno vodstvo u grupi gostuju i osobe iz raznih pomagačkih struka (socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, defektolozi i dr.) s ciljem dobivanja šire slike i bolje informiranosti o svim aspektima razvoda.
Također, na Facebook stranici Centra nalazi se i Grupa “Mama i tata od formata” za samohrane/razvedene roditelje s informacijama i člancima vezanim uz razvod. Pridružite nam se!

 

ostavite svoj komentar