Obiteljska medijacija i razvod braka

Najbolji prvi izbor…

Obiteljska medijacija često se poistovjećuje s medijacijom prilikom razvoda braka. Vjerojatno je tome tako stoga što je to najčešće korištena medijacija vezano uz obiteljsku problematiku. Pojam obiteljske medijacije znatno je širi od pojma medijacija prilikom razvoda braka, a odnosi se na sva druga područja obiteljskih sukoba.
Zbog povišene stope razvoda braka i sve većeg broja osoba koji medijacijom žele riješiti problem, medijacija prilikom razvoda braka svojevrstan je podtip obiteljske medijacije koja ima svoje specifičnosti.

Najčešća sporna pitanja koja se pojavljuju u medijaciji prilikom razvoda braka su:

  • pitanje skrbništva nad djecom,
  • imovina i financije,
  • financijske naknade i podrška za djecu (tzv. alimentacije),
  • odvojeni život prije službenog razvoda,
  • dogovor oko odgoja djece,
  • život poslije razvoda (kontakti i viđanje djece, preseljenje, novi brak itd.).

Medijacija je proces koji, u usporedbi sa sudskim procesom, traje relativno kratko, značajno je povoljniji (financijski), humaniji, jednostavniji (premda vrlo strukturiran), stranke su maksimalno uključene. Uključivanje je dobrovoljno, stranke su vlasnici svog spora i donose zajedničko rješenje.

Obiteljski medijatori najčešće su po svom primarnom obrazovanju socijalni radnici, pravnici i psiholozi. Medijator je osoba koja će stručnim znanjima i vještinama upravljati procesom i omogućiti strankama da bolje komuniciraju i zajednički dođu do rješenja svoj spora.
Obiteljska medijacija svakako je prvi i pravi put kojim treba poći u slučaju razvoda. Ne uspije li (i to se zna dogoditi) – uvijek nam ostaje sud i sporenje.

 

 

ostavite svoj komentar