Očistite sami klimu u vašem automobilu

ID-100201958

Za čišći zrak u automobilu…

Baš kao što redovito treba čistiti i održavati klima uređaj u svom domu tako treba i onaj u svom automobilu. Ne treba čekati da zrak u automobilu postane neugodan i nezdrav, da počnemo kihati, osjećati iritacije u grlu, otežano disati, kašljati i sl.

Obično se neugodan miris iz klime počne širiti neposredno nakon paljenja klime ili nakon njenog isključivanja. Znak je to da je vrijeme za čišćenje klime.
Možete to obaviti u ovlaštenom servisu, a možete sami ukoliko vam je cijena servisa previsoka. U prodavaonicama auto-dijelova ima raznih sredstava za čišćenje klima uređaja. Tu su razne pjene koje uz pomoć dugačke cjevčice ubacujemo duboko u ventilacijski sustav kao i sprejevi kojima se aktivno sredstvo ubaci u sustav i ostavi da djeluje određeno vrijeme uz uključen klima uređaj.

ID-100282345U svakom je slučaju dobro raspitati se o kvaliteti proizvoda, iskustvima poznanika ili malo pročitati forume po tom pitanju. Pažljivo čitajte upute na deklaraciji proizvoda i držite se navedenih uputa proizvođača. Ukoliko i nakon toga osjetite neugodan miris obratite se servisu. Nikako nemojte zanemariti problem jer se neće riješiti sam od sebe, a vi biste mogli platiti najveću cijenu – svojim zdravljem.

Ukoliko ste pušač, najozbiljnije savjetujemo da izbjegavate pušenje u automobilu ili da ga barem svedete na najmanju moguću mjeru. Čestice dima lijepe se na sve dijelove klima uređaja i teško se uklanjaju i svaki puta kad uključite klimu (i grijanje i hlađenje) ona će u automobil upuhivati miris dima.
Razmnožavanje mikroorganizama u klima-uređaju možete usporiti ostavljate li dvije, tri minute prije završetka vožnje ventilaciju da radi nakon što isključite klima-uređaj, kako bi se isparivač osušio.

Također, uputno je izbjegavati paljenje klima uređaja pri kratkim vožnjama.
Važno je i redovito mijenjati filtar ventilacije putničke kabine. To je dio standardne opreme svakog novog automobila i većine onih do deset godina starosti. Zračni filtar u automobilu zaustavlja čestice koje nisu vidljive golim okom, ćestice peludi i prašine, što je od velike važnosti osobama koje pate od alergija.
Nečisti filtar kabine ne utječe na rad automobila ali ima veliki utjecaj na zdravlje osoba koje se u automobilu voze.

“Smart Young Businessman Driving His New Car”- Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net
“Father Out On A Long Drive With Kids” - Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar