Ocjena prehrambenog statusa

Važno je pravilno odrediti svoj status…

Pretilost je postala veliki javnozdravstveni problem u svijetu i kod nas. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj pretilih osoba udvostručio se od 1980. do 2008. godine i po prvi put u povijesti čovječanstva više od polovice, točnije 65% svjetskog stanovništva živi u zemljama u kojima više ljudi umire od pretilosti i prekomjerne tjelesne mase nego od pothranjenosti.
U našoj zemlji gotovo 60% žena i 70% muškaraca ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 20% žena i muškaraca je pretilo.
Posebno je zabrinjavajući podatak o brzorastućem postotku broja školske djece koja su opterećana viškom kilograma. Radi se o najugroženijoj skupini jer povećanje tjelesne mase u djece i adolescenata uzrokuje nastanak vrlo ozbiljnih bolesti u rano životno doba (dijebetes tipa 2, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti , metabolički sindrom, osteoartritis, karcinom dojke i debelog crijeva i sl.).
Ima li odeđena osoba normalnu ili prekomjernu masu ili je pretila određuje se na više načina. Može se izračunati kao indeks tjelesne mase – ITM (eng. BMI – body mass index). Kriteriji ITM-a jednako vrijede za oba spola, ali ovise o dobi i za djecu nisu primjenjivi. ITM ima nedostatke i ne bi ga trebalo koristiti kao jedini pokazatelj. Moguće je npr. imati prikladnu tjelesnu masu i biti gojazan i obratno.
Od broja kilograma važniji je omjer masne i nemasne tjelesne mase. Npr. neki sportaši imaju visok ITM, ali to nije zabrinjavajuće jer imaju visok udio mišićnog tkiva koje je teže od masnog tkiva.

Drugi kriterij za procjenu stupnja uhranjenosti jest opseg struka, mjereno između donjeg rebrenog luka i vrha kuka (u visini pupka, na najužem dijelu struka). Osobe s prekomjernom tjelesnom masom mogu imati ravnomjerno raspoređeno masno tkivo po cijelom tijelu (trupu, rukama, nogama, stražnjici…), a mogu imati i masno tkivo koncentrirano u predjelu trbuha što je znatno opasnijie.
Koncentracija masti na jednom mjestu rezultira izlučivanjem velike količine hormona adipokina koji u tijelu uzrokuje lučenje drugih loših hormonskih supstancija .
Pretilost je prvenstveno zdravstveni, a tek potom i estetski problem. Modni trendovi i mediji nameću nam kriterije privlačnosti zbog kojih pogrešno percipiramo problem pretilosti. Briga za zdravlje ne počinje i ne završava pogledom u ogledalo nego sagledavanjem općeg stanja organizma i brigom za zdravlje sadašnjosti i u budućnosti.

Svatko tko primijeti porast tjelesne mase treba se obratiti svom liječniku. Kod zdrave osobe najčešći je uzrok debljanja preveliki unos energije u odnosu na energiju koja se troši. Uz primjerenu prehranu, tjelovježbu i rad na sebi problem pretilosti može se riješiti.

ostavite svoj komentar