Odlazak na spavanje

Vrlo je zdrava navika odlaženje u krevet uvijek u isto vrijeme, te spavanje barem 7 sati. Istraživanja su dokazala da na taj način

spavamo kvalitetnije,
optimalno okrepljujemo organizam,
ublažavamo stres,
smanjujemo želju za kaloričnom i nezdravom hranom,
te produljujemo životni vijek.

 

Danas više nego inače ‘otkidamo’ od sebe trenutke mira i zadovoljstva kako bi imali vremena više raditi. Time ne dozvoljavamo svome tijelu da i ono predahne. Idemo spavati ‘kad stignemo’, a ne u određeno vrijeme. Prestali smo sebi biti važni. Pa čak i kad bismo mogli ‘uloviti’ koji trenutak za sebe, palimo televizor ili sjedamo za računalo kako bismo mozak ‘izvjetrili’, a zapravo ga time ‘umrtvljujemo’, želeći na taj način potisnuti misli o svojim brigama, opterećenjima ili svakodnevnici.

Potvrđeno je da čak 40% ljudi radnim danima spava kraće od 7 sati na noć, te da taj san započinje iza ponoći. Zaboravljamo da je najkvalitetniji san onaj prije ponoći, a nerijetko to vrijeme propustimo gledajući predugo televiziju ili boraveći za računalom. San koji si osiguramo preko noći nije dovoljno opušten i dubok te si na taj način priskrbimo stresno i razdražljivo ponašanje.

Puno slušamo o stresu kao glavnom uzročniku mnogih bolesti (fizičkih i psihičkih), a zapravo svatko od nas zna kako bi ga mogao smanjiti. Pitanje je samo želimo li to dovoljno ili nam voda još nije došla do grla.

ostavite svoj komentar