Origanovo ulje

Toksično za viruse, gljivice, parazite, bakterije…

Povijest ovog ulja seže od Hipokrata i starih Grka pa sve do današnjih dana. Ovo ulje bogato je mineralima (kalij, željezo, kalcij, cink, magnezij, bakar, bor) i vitaminima C i A te niacinom. Jakog je okusa. Sadrži niz različitih fenola, od kojih je najsnažniji karvakol. On djeluje antivirusno, antibakterijski i antiparazitski. Zatim je tu timol koji u primjerenim dozama jača imunitet. Visoka razina timola može biti otrovna i stoga je vrlo važno kupovati kvalitetno ulje. Oba ova spoja privlače i neutraliziraju slobodne radikale u organizmu.
Prehlada, gripa, virusne infekcije, sinusitis, bronhitis i drugi respiratorni problemi mogu se liječiti aromaterapijom ovim uljem. Moguća je i konzumacija kapsula ulja origana za liječenje respiratornih stanja.
Origanovo ulje odlično je za tretman gljivičnih infekcija na koži i noktima, a može se primjenjivati i za bradavice. U te svrhe 5-10 kapi origanova ulja pomiješa se sa jednom čajnom žličicom ekstradjevičanskog maslinovog ili kokosovog ulja i primijeni na gljivične infekcije ili izravno na nokte. Ne smije se nanositi na genitalna područja.
Ulje origana može pomoći kod proljeva, sindroma iritabilnog crijeva, mučnine i žgaravice.
Kao snažan antioksidans pomaže kod upala i može poslužiti kao antiseptik. Ubija sve bakterije koje mogu uzrokovati probavne tegobe. Blaže probavne tegobe mogu se otkloniti sa dvije do tri kapi ulja u čaši mlijeka.
Ovo ulje koristi se za jačanje imuniteta, kao prevencija gripi i prehladi, za eliminaciju Candide, E.coli i drugih štetnih mikroorganizama i parazita u tijelu, kod upale sinusa, pojave bronhitisa i viška sluzi u respiratornom sustavu, kod akni, prištića i drugih upalnih stanja na koži, kod ujeda životinja, artritisa (ublažava bolove), kod atletskog stopala, zadaha iz usne šupljine, a pomaže i kod prekomjernog znojenja i neugodnog mirisa (prirodni je dezodorant).
Ovo ulje veoma je učinkovito kao prevencija od infekcija i bolesti kod djece koja idu u vrtić i školu. Mogu ga koristiti djeca starosti 3 i više godina.
Ulje origana prirodni je antibiotik. Učinkovito ubija bakterije i u posve malim količinama.
Osobama koje pate od niske razine željeza u organizmu prije korištenja ovog ulja savjetuje se konzultirati svog liječnika. Naime, ulje origana može smanjiti apsorpciju željeza u organizmu. Tijekom trudnoće najbolje ga je izbjegavati upravo zbog važnosti željeza u tom periodu.
Moguće su i alergične reakcije. Pojavi li se bilo koji simptom poput osipa, nadraženosti kože ili pak povraćanje, treba odmah prestati sa upotrebom ovog ulja.

.

ostavite svoj komentar