Ortoreksija

Ovisnost o zdravoj prehrani…

Danas hranom ne zadovoljavamo samo naše prehrambene potrebe. Ona je važan čimbenik i našeg društvenog života, zadovoljstva životom općenito. Oko hrane odvijaju se poslovni sastanci, obiteljska okupljanja, druženja s prijateljima. Uloga hrane je višestruka –ona nas hrani, daje nam energiju i opskrbljuje naophodnim nutrijentima, ali i umiruje, tješi, uveseljava…

Pridavanje pažnje zdravoj prehrani općenito ima vrlo pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje i poželjno je. Posebno danas kad smo u velikoj mjeri i sa svih strana, ponudom i dostupnoću, potaknuti jesti više i češće nego je to potrebno i nekvalitetnije nego je to poželjno.

Ortoreksija (orthorexia nervosa) je poremećaj u prehrani koji se prvi puta spominje 90-ih godina prošlog stoljeća. Iako još nije službeno uvrštena na listu medicinskih poremećaja i liječnici sve češće upozoravaju na opasnosti ortoreksije.

Naime, prevelika želja za zdravom prehranom lako može izmaknuti kontroli. Na promjene u prehrani obično nas potaknu zdravstveni problemi ili pak problemi s viškom kilograma. Promjenu počinjemo izbacivanjem određene vrste hrane (posebice slatkiša, grickalica i sl.), vremenom se popis nepoželjnih namirnica povećava. Postajemo sve zaokupljeniji pripremanjem zdravih obroka, planiranjem jelovnika, nabavom poželjnih namirnica. Sve češće osjećamo krivnju pojedemo li slučajno nešto sa liste nepoželjnih.

Opsjednutost zdravom prehranom postaje sama sebi suprotnost (narušava zdravlje). Očituje se u poremećenim društvenim i obiteljskim odnosima kao i osjećaju nečistoće, slabosti i krivnje nakon što osoba pojede nešto što smatra nezdravim.

Ortoreksiju često prati osjećaj superiornosti u odnosu na ljude koji prema hrani imaju opušteniji odnos. Osobe koje pate od ortoreksije prilično su naporne za članove obitelji i druge bliske osobe (pa i šire) jer im ne dopuštaju izbor, nameću svoje stavove o hrani, drže lekcije o zdravlju.

Bratmanov test za ortoreksiju pomaže nam da vidimo kako stojimo na tom području. Ona osoba koja na više od četiri pitanja odgovori potvrdno, možda bi trebala promisliti o svom odnosu prema hrani. Umjerenost je majka mudrosti (i zdravlja) i po pitanju hrane i stavova o njoj.

1. Provodite li više od tri sata dnevno razmišljajući o zdravoj hrani?

2. Planirate li obroke nekoliko dana unaprijed?

3. Da li vam je prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u jelu?

4. Jeste li primijetili da vam se kvaliteta života promijenila otkad se povećala kvaliteta vaše prehrane?

5. Jeste li postali stroži u izboru hrane koju jedete?

6. Jeste li se odrekli hrane u kojoj ste nekad uživali kako biste konzumirali samo pravu hranu?

7. Povećava li vam konzumacija zdrave hrane osjećaj samopoštovanja?

8. Osjećate li krivnju pojedete li nešto izvan vašeg jelovnika?

9. Da li vas vaša prehrana izolira iz društvenog života?

10. Osjećate li potpuni mir i kontrolu nad sobom kada se zdravo hranite?

 

ostavite svoj komentar