Ovisnost o mobitelima

cellphone-addiction

Mobitel već duže vrijeme nije samo prijenosni telefon.

Sve više osoba se ne odvaja  od svojih mobitela, niti onda kada to nalažu pravila lijepog ponašanja, niti onda kada bi to bilo poželjno iz raznoraznih razloga (odlazak na toalet, spavanje, razgovor i sl).

Da se odmah razumijemo, mobitel je vrlo praktična stvarčica, napravica koja je uvela revoluciju u komunikaciju i pristup informacijama i napravica za koju s pravom možemo reći da je obilježila desetljeće iza nas. No, kako to već ide, postoji i druga strana medalje: sve više osoba ovisno je o svom mobitelu. Telefonira se, šalje poruke, surfa, forografira, provjerava e-mailove i komunicira na sve moguće načine, u svako vrijeme i na svakom mjestu.

Rezultati provedenih istraživanja govore kako trećina teenagera i četvrtina odraslih koriste mobitel u vrijeme ručka (i drugih obroka), a petina ispitanih koristi mobitel i na mjestima gdje je to izričito zabranjeno (automobil, kino, knjižnice, liječničke ordinacije…). Mobitela se ne odričemo niti u toaletu.
Slika grupe mladih ljudi koji ne razgovaraju međusobno već svako na svoj mobitel nije više nikome neobična.
Isto tako, nema više granice između profesionalnog života i onog privatnog. Svi smo dostupni svima i svakome u svako vrijeme.
Želimo li to?

 

ostavite svoj komentar