Ovisnosti našeg doba

gaming-addiction_ayoav11o

Povremeni odlasci u kladionice, igranje igara na sreću, igranje videoigrica i surfanje internetom, sami po sebi ne predstavljaju društveno neprihvatljivo ponašanje.

Od trenutka kada izgubimo kontrolu i zdrav odnos prema tim aktivnostima, do trenutka kada više nismo u stanju reći ‘ne’ i ‘stati na loptu’. Zavaravate se ako mislite da se radi o tzv. ‘light’ (laganim) ovisnostima. To su posve ozbiljni poremećaji koji zahtijevaju stručnu pomoć, a nerijetko i hospitalizaciju. U početku takve aktivnosti počinju kao bijeg u svijet koji opušta i smiruje. Završava posvemašnjim zarobljavanjem – osoba ne može normalno funkcionirati zbog nastalih posljedica svoje ovisnosti. Ne spava se noćima, dobivaju se otkazi, posuđuje se novac, zapada se u dužničke odnose, piju se antidepresivi, obitelj se raspada…
Ovisnost prerasta u opsesivno-kompulzivni poremećaj, nerijetko sa depresivnim epizodama.

Kao i kod drugih ovisnosti (alkoholizam, droge i dr.) u mrežu nije uhvaćen samo ovisnik nego i njegova okolina – obitelj, prijatelji, poznanici, kolege… Gotovo u pravilu, sam ovisnik i njegova obitelj ne znaju kako se nositi sa ovom situacijom. Problem se u načelu ne shvaća dovoljno ozbiljno, problem se ignorira, prešućuje i ‘podmeće pod tepih’.
Često se događa da jedna ovisnost ‘prizove’ drugu, što dodatno komplicira cijelu situaciju.

Uzroci?
Osim prisutnog manjka socijalne inteligencije kod osoba sklonih ovim poremećajima, evidentna je i psihička nestabilnost.
Provedena istraživanja pokazala su da su ovim ovisnostima skloni uglavnom muškarci. Manjim dijelom to je vezano uz biološke razlike među spolovima, većim uz socijalne razlike. Žene imaju jasniji životni i dnevni ritam u kojem se izmjenju brojne obaveze i vrlo malo mjesta za prazni hod i dosadu.

Liječenje
U svijetu već postoje klinike za liječenje ovisnika o internetu, a postoji i tradicija obraćanja stručnim osobama za pomoć u sličnim situacijama. Kod nas velika većina ovisnika nikada ne zatraži stručnu pomoć. Osim toga, nove ovisnosti još se formalno ne smatraju bolešću. (nemaju šifru koju inače ima svaka medicinski ustanovljena bolest).

Onaj tko spozna i prizna postojanje problema ovisnosti već je na pola puta da ga riješi. Odlazak psihoterapeutu, u savjetovališta i udruge, može biti od velike pomoći, a uloga obitelji najvažnija je.

ostavite svoj komentar