Palmino ulje

Palmino ulje dobiva se ekstrakcijom, iz plodova uljne palme. Jarke je narančasto-crvene boje i sadrži jedinstven sastav masnih kiselina. Hladno prešano palmino ulje izrazito je kvalitetno i stabilno. Na sobnoj temperaturi u krutom je stanju (poput kokosovog ulja), u tekuće stanje prelazi na temperaturi od 35°C stupnjeva.

Bogat je izvor karotenoida (vitamina A), sadrži odličan omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika vitamina E, a jedna žlica ovog ulja sadrži 11% preporučene dnevne doze), te je bogat izvor sterola, flavonoida i antioksidansa. Uz palmitinsku, sadrži i oleinsku, linolensku i stearinsku kiselinu.

Ne sadrži transmasne kiseline što ga čini idealnim za prženje i pripremu kuhane hrane. Nažalost, palmino ulje koje se danas najčešće koristi je rafinirano, čime značajno gubi na kvaliteti. Nalazimo ga u mnogim prehrambenim proizvodima, najčešće u grickalicama, sladoledima, gotovim i smrznutim jelima te čokoladi. Palmino ulje spominje se često kao sastavnica omiljenog čokoladnog namaza poznatog  talijanskog proizvođača. Ulje u namazu prošlo je kroz proces hidrogenizacije tijekom kojeg ulje gubi pozitivna svojstva.

Može se pronaći i u mnogim kozmetičkim proizvodima. Nalazimo ga u krutim sapunima, ruževima za usne, šamponima, regeneratorima…

Ne preporuča se konzumacija nekvalitetnog palminog ulja ili onog koje je nekoliko puta ponovno zagrijavano. Preporuča se da je što svježije i da se što manje izlaže zraku i sunčevoj svjetlosti. Hladno prešano ulje može oksidirati, što uzrokuje promjene u kemijskom sastavu i pad kvalitete.

Cijena ulja na tržištu kreće se od 40 kn za litru proizvoda te može ovisiti o proizvođaču, kvaliteti, veličini pakiranja.

Masovna upotreba palminog ulja sporna je zbog krčenja tropskih šuma, velikog gubitka bioraznolikosti i staništa mnogih životinja, zbog uzgoja palmi za ekstrakciju ulja. Zbog toga preporučamo kupovinu one marke ulja na kojem je naznačeno da je dobiveno iz provjerenih izvora koji ne uništavaju okoliš.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar