Par savjeta za radoholičare

Malo usporiti, ne znači stati…

Biste li za sebe rekli da ste radoholičar? Niste sigurni? Odgovorite li na većinu sljedećih pitanja potvrdno, sasvim sigurno patite od radolizma.

Stalno razmišljate o poslu? Tražite najbolja rješenja za poslovne probleme?
Vaš ured je vaš drugi (ili možda prvi) dom?
Slobodno vrijeme najčešće koristite ne biste li završili neki posao?
Posao vam je uvijek na prvom mjestu?
Posao vam je najčešća isprika za obiteljske i druge obaveze tog tipa?
Smatrate da su poslovne obaveze važnije od privatnih i da je u redu žrtvovati privatni život zbog posla?
Najviše se volite se družiti s poslovnim partnerima i kolegama?
Najviše volite pričati o svom poslu?
Smatrate se nezamjenjivim u svojoj poslovnoj ulozi?
Predani ste poslu i uglavnom natjecateljski raspoloženi?
Bez obzira koliko radili uvijek ste u zaostatku s poslom?
Skloni ste kritizirati ljude koji rade manje od vas ili one koji po vama rade manje zahtjevne poslove?
Četo vas boli glava, leđa, oči, umorni ste i loše spavate?
Najviše volite posao obaviti sami?
Niste skloni timskom radu, osim u ulozi nadređene osobe?
Osim želje za dokazivanjem osjećate i veliki pritisak odgovornosti?
Smatrate da osobe oko vas nisu svjesne vaših problema i da vas ne razumiju?
Redovito prekačete obroke zbog posla? Imate problema s probavom?

Pretjerivanje ni u čemu, pa ni u poslu, nije dobro. Najbolje to znaju oni koji su godinama radoholičarili i sagorjeli. A kad jednom sagorite, nema natrag. Neke su stvari bespovratno izgubljene i odnosi narušeni.
Radoholičarstvo je izuzetno plodno tlo za razvoj niza bolesti i poremećaja i za narušavanje odnosa s obitelji i prijateljima, za otuđenje od svih drugih segmenata života koji nisu vezani za posao (uključujući i otuđenje od sebe samih).

Suprotno uvriježenom mišljenju, radoholičara ne stvara pritisak poslovnih obaveza nego njegova (njezina) unutarnja potreba. Ono relativno brzo iz umjerenog i općeprihvaćenog oblika (i onog koji se percipira kao pozitivan) prerasta u poremećaj i ovisnost, a najčešće je riječ o maski za dublje i teže probleme (npr. o potrebi za dokazivanjem zahtjevnim roditeljima).

Radoholičari su osobe oba spola, raznih zanimanja – od menadžera do domaćice. Brzorastuća industrija i razvoj posebno informacijske tehnologije pogoduju razvoju sveprisutnosti posla i radoholičarstva. Informatički stručnjaci trenutno su najtraženija radna snaga ujedno i pod najvećim pritiskom rokova, a riječ je o poslu kojeg danas možete obavljati doslovno od bilo kuda. Zato danas radimo na odmoru (doslovno na plaži), vikendom, za boravka u bolnici, na toaletu (nećete vjerovati koliko često) i sl. Posao svuda i u svako vrijeme.

Ovaj tekst nije poziv za izbjegavanje posla i ljenčarenje. Riječ je samo o tome da treba malo usporiti… Posložiti prioritete i razmisliti o tome kako posao više neće biti važan ako izgubimo zdravlje, obitelj, prijatelje, sebe.

Kako?
Za početak odredite dan kada nećete pregledavati mailove, obavljati zaostale poslove, komunicirati s kolegama i sl. Najprikladniji dani zaprovođenje ovog poravila su dani vikenda – oni koje bismo i trebali odmarati ili ih posvetiti svojim najbližima.
Taj dan pokušajte prakticirati neku aktivnost koja vas opušta i veseli. Otiđite na izlet s obitelji, pješačite, kuhajte, čitajte, slušajte glazbu… Pronađite neki hobi ili se vratite nekom starom.

Dopustite si kratki poslijepodnevni odmor. Pola sata drijemanja i nakon toga poslijepodnevna kavica ili čaj i bit ćete kao novi.

Ukoliko vaš posao nije vezan uz automobil, pješačite na posao. Ili barem odpješačite dio puta. Dio odradite javnim prijevozom ili automobil ostavite par kilometara dalje od tvrtke pa ostatak puta pješačite. Šetnja će vas osvježiti, poboljšati vam raspoloženje i pružiti potreban elan za rad.

Iskoristite pauzu. Ne jedite za radnim stolom već prošećite izvan radnog mjesta, pojedite kvalitetan obrok i nastojte ga jesti što polakše i smirenije. Nastojte ne preskakati obroke.

Otvorite vrata novim poznanstvima koja nisu vezana uz posao nego uz sport, knjige, ples, humanitarno djelovanje i sl.

ostavite svoj komentar