Pastrnjak

Aromatičan začin, ukusna i zdrava hrana…

Pastrnjak (Pastinaca sativia) otporna je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki. Iz vretenastog bijelog korijena ove biljke izrasta snažna, razgranata stabljika visine 50 do 100 cm.

Kultivirani pastrnjak nastao je od divljeg, samoniklog pastrnjak koji se javlja u nekoliko vrsta i varijeteta, a koji raste po neobrađenim predjelima, livadama, travnjacima, uz putove i uz jarke, na hranjivom, vapnenastom i ilovastom tlu.
Danas poznajemo više od 30 različitih vrsta pastrnjaka koji se međusobno razlikuju po okusu, mirisu i dužini debelog, sočnog i mekanog korijena. Sve vrste podjednakog su kemijskog sastava i ljekovitog djelovanja. Preporuka je upotrebljavati samo onaj iz uzgoja jer zbog nedovoljnog poznavanja biljaka relativno često dolazi do zamjene divljeg pastrnjaka s nekim vrlo sličnim, ali otrovnim biljkama i trovanja. Osim toga, divlji pastrnjak može uzrokovati crvenilo, mjehure i opekline po koži (slično kao kopriva), osobito ako je riječ o oznojenoj, koži koja je izložena suncu.

Pastrnjak cvate sitnim zlatnožutim cvjetićima. Štitasti cvatovi razvijaju se u srpnju i kolovozu na krajevima stabljika i ogranaka, a nakon cvatnje razvijaju se zelenkasto žuti plodovi.
Svi dijelovi biljke karakterističnog su ugodnog i jakog, aromatičnog mirisa i slatkastog okusa koji potječu od aromatičnog ulja kojeg najviše sadrže plodovi (do 3,5%).

Pastrnjak se uzgaja još od davnih vremena i bio je dugo vremena vrlo cijenjena začinska i ljekovita biljka. Danas je pomalo gurnut u stranu i ne koristi se niti približno onoliko koliko svojim svojstvima to zaslužuje.
Do 18. Stoljeća bio je vrlo raširena biljka i važna hrana, no tada su ga u prvi plan upali krumpir, mrkva i celer. Danas se uzgaja ponajviše kao stočna hrana, a popularan je ostao još samo u Velikoj Britaniji.

images (1)Poradi svojih prehrambenih i ljekovitih svojstava pastrnjak zaslužuje mjesto među najvrjednijim povrtnim kulturama. Uzgaja se kao peršin, celer ili mrkva i drugo korjenasto povrće.
Ono što ga izdvaja od ostalog korjenastog povrća visoki je sadržaj mineralnih tvari. Bogat je magnezijem, sumporom, željezom i bakrom. Spada među vrlo vrijedne dijetalne namirnice.

U narodnoj se medicini korijen, listovi i plodovi divljeg pastrnjaka koriste se i danas za liječenje bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, vodene bolesti, nesanice, povišene tjelesne temperature, bolesti pluća i dr. Ljekoviti čaj priprema se priprema se od plodova pastrnjaka, ribanog svježeg korijena i listova divljeg pastrnjaka.
Pastrnjak smiruje kašalj i pomaže kod upale grla, upale pluća, bronhitisa i astme. Jača srce i pospješuje njegovo pravilan rad, regulira krvni tlak i jača stjenke krvnih žila. Potiče tek, pospješuje probavu i ublažava probavne smetnje te pomaže kod nadutosti i vjetrova.
Čisti bubrege i pospješuje njihov rad, pospješuje rad mokraćnog sustava.
Pomaže kod reume, artritisa i gihta, umiruje i pomaže kod nesanice. Pospješuje znojenje i pomaže kod povišene tjelesne temperature.
Alkaloid pastinacin iz pastrnjaka upotrebljava se u službenoj medicini. U nekim se zemljama proizvodi u čistom obliku i koristi kod angine pectoris (stenokardije) te kod nekih drugih zdravstvenih problema.

Neke osobe ne podnose ni kuhani korijen niti plodove pastrnjaka što se očituje kao kožni osip koji prestaje čim se pastrnjak prestane uzimati.

Pastinaca sativaPastrnjak u kuhinji
Korijen pastrnjaka upotrebljava se poput ostalog korjenastog povrća. Ribani svježi korijen može se dodavati hrani kao začin, , a može se i kuhati, pirjati ili pržiti, dodavati juhama i varivima, dodavati salatama (zelenoj salati, krastavcima, rajčici i dr.).
Od njega se mogu također mogu pripremiti pirei i umaci, a od sušenog i mljevenog korijena može se pripremiti izvrstan kruh, a korijenom pastrnjaka mogu se aromatizirati marmelade, likeri, vina i rakije.
Listovi kultiviranog pastrnjaka nisu jestivi, a mladim listovima divljeg pastrnjaka mogu se začinjavati juhe, variva, salate i druga jela od povrća.
Plodo vi se mogu samljeti u prah i čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama te dodavati zelenoj salati, salati od krastavaca, salati od rajčica, ukiseljenom povrću.

Čaj od pastrnjaka
žličica plodova pastrnjaka ili dvije žličice ribanog svježeg korijena
2,5 dl kipuće vode
Začinjene plodove ili svježi ribani korijen preliti kipućom vodom i ostaviti da pokriveno odstoji 10-ak minuta.
Procijediti i uzimati u gutljajima 2 do 3 puta tijekom dana.

ostavite svoj komentar