Perilica posuđa – kupovina i održavanje

Najbolja perilica je ona koja vama najviše odgovara.

Kako funkcionira perilica?
Najjednostavnije rečeno, perilica funklcionira tako da hladnu vodu zagrijava, potom pumpe tjeraju vodu u rotirajuće mlaznice koje vodu raspršuju pa voda i deterdžent dolaze do svih dijelova posuđa. Nakon završetka programiranog ciklusa pranja i ispiranja, pale se grijači za sušenje posuđa u perilici.


Što je najvažnije pri izboru perilice?

Potrebe vašeg kućanstva, veličina kuhinje i vaše financijske mogućnosti prvi su i najvažniji parametri pri odabiru perilice posuđa.
Po veličini razlikujemo tri osnovna tipa perilice – širine 45 cm, širine 60 cm i prenosive perilice koje su pogodne za selidbu.
Postoje samostojeće i ugradbene perilice posuđa. Ugradbene perilice su češći izbor jer se mogu potpuno ili djelomično integrirati u kuhinjske elemente tako da se perilica vizualno uklopi u prostor. Ugradbene perilice postoje i u XL verziji – visine su 86,5 cm, predviđene za povišene kuhinjske elemente. Zapremnina im je cca 10% veća od standardnih.

Perilica posuđa nije luksuz.

Perilica štedi vrijeme, trud, a također i energiju i vodu. Trenutno je najštedljivija klasa perilice A+++. Potrošnja vode kod perilica novijeg datuma iznosi svega 6,5 litara. Neke perilice imaju i mogućnost uistinu kratkih i ekonomičnih programa (za nekih dvadesetak minuta posuđe može biti čisto i spremno za upotrebu).

ID-100167974Dodatna prednost perilice je ta što zagrijava vodu na temperaturu daleko višu od one koju obično koristimo kod ručnog pranja pa učinkovitije uklanja nečistoće i uništava neželjene bakterije.
Perilicu posuđa treba održavati. Nakon pranja posuđa u kutevima perilice i procijepima oko vratiju mogu zaostati sitni dijelovi ostataka hrane. Vlažna okolina i toplina plodno su tlo za razvoj bakterija i neugodnih mirisa. Zato perilicu povremeno (barem jednom u dva mjeseca) treba oprati ‘na prazno’. Postoje deterdženti namijenjeni takvom pranju perilice, a možete jednostavno umjesto deterdženta staviti i alkoholni ocat i pokrenuti jedan od programa pranja. Nakon tog postupka perilica će biti čista i spremna za daljnji rad.

Za kućanstva sa dvotarifnim brojilom ekonomičnoje paliti perilicu tijekom noćnih sati. Pripazite koju razinu buke stvara perica kod pranja.

Koliko soli stavljati u perilicu?
Sol za perilicu je neophodna jer smanjuje tvrdoću vode za pranje i poboljšava učinak pranja i vijek trajanja same perilice. Uređaji novijeg datuma posjeduju senzore – indikatore (lampice) koje upozoravaju na nedostatak soli u sistemu. Ukoliko vaše stakleno posuđe iz procesa pranja izlazi mutno to je pokazatelj neispravnosti indikatora za sol i nedostatka soli u sistemu.

ID-100220216Posuđe bi, prije pranja u perilici, trebalo isplahnuti i ručno odstraniti tvdokorne (npr. zapečene) nečistoće. Razne naljepnice od papira također je najbolje odstraniti prije pranja u perilici jer se tijeko pranja najčešće odlijepe i razmoče pa mogu začepiti odvod ili se zalijepiti na drugo posuđe.
Da bi perilica uistinu bila štedljiva i učinkovita važan je i način raspoređivanja posuđa za pranje unutar perilice. Nije svejedno stane li vam u perilicu manje ili više posuđa, a neadekvatno posloženo posuđe rezultirat će lošim rezultatima pranja. Mlaznice za vodu trebaju slobodno rotirati (bez udaranja u prepreke), a suđe posloženo tako da voda može nesmetano doprijeti do svih dijelova.
Neke perilice imaju bolja rješenja za raspored posuđa od drugih. Ima proizvođača koji imaju posebnu ladicu za pribor za jelo. Ta je polica smještena na najvišoj, trećoj razini i tako u ostatku perilice ima više mjesta za ostalo posuđe, a pribor za jelo bolje se pere kada se svaki komad poslaže pojedinačno na treću policu.

Stručnjaci uglavnom preporučaju korištenje klasičnog deterdženta (u prahu), a ne tableta (posebno ne onih 2 u 1, 5 u 1, 7 u 1 i sl.).

Uz nevedene mjere isplahivanja posuđa prije pranja, sol, sjalilo i deterdžent trebali bi biti sasvim dostatni. Prejaki deterdženti vremenom oštećuju posuđe, a bez stvarne potrebe zagađujemo i okoliš.

I na kraju, obavezno pročitajte upute za upotrebu koje dobijete uz perilicu. Kroz upute možete naučiti kako optimalno koristiti kupljenu perilicu i sve njezine funkcije.

“Dishwasher After Cleaning Process”- Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net
“Tableware” – Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.net
“Dishwasher After Cleaning Process”- Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar