Polazak u školu

Neki mališani samouvjereno, odlučno ulaze u školi, neki drugi pak stidljivo, polako, najradije bi se rasplakali…

Osjećaji su im izmiješani i uzburkani. U svakom su slučaju uzbuđeni i puni iščekivanja. Ukoliko mališan ima starijeg brata ili sestru školu već doživljava kao nešto poznato i lakše se suočava sa novom sredinom.

Kako se postaviti prema djetetu, kako mu pomoći da se najbolje nosi sa svojim prvim danom škole, pitaju se roditelji. Tjedan prije škole krajnje je vrijeme da nešto poduzmete.

Razgovor

Školu djetetu treba predstaviti u što realnijem svjetlu. To je od sada njegov/njezin „posao“. Djeca žele biti velika i odgovorna. Zato je važno dati im priliku da se tako osjećaju. Ako vi poštujete školu i njezinu ulogu i ako to pokazujete i riječima i djelima, i vaše će dijete vrlo vjerovatno slijediti vaš primjer. U razgovoru pokušajte doznati što osjeća i kako zamišlja školu, ima li kakve bojazni, objasnite mu da je normalno bojati se, ali i to da ćete vi uvijek biti tu i pomoći kad god ustreba. Novi prijatelji, učitelj/učiteljica, nova torba, knjige, bilježnice, pribor, sve su to motivi za dobar početak. Večer prije polaska u školu napravite obiteljsko druženje. Mali prvašić neka bude mali princ/princeza vaše obitelji. Razgovarajte, smijte se, zajedno birajte odjeću za prvi dan škole, pomozite njoj/mu složiti torbu, polijepiti naljepnice na knjige i bilježnice, napisati ime i prezime, ‘preletite’ sutrašnji dan kroz razgovor do odlaska na spavanje. Ukoliko želi dopustite mu/njoj da ponese u školu neku svoju dragu igračku ili predmet.

Šetnja do škole

Tjedan dana prije početka škole počinju ‘živjeti’. Učitelji dolaze na sjednice, priprema se nova školska godina. To je idealno vrijeme da se sa svojim prvašićem prošetate do škole. Povedite i nekog od njegovih/njezinih prijatelja. U društvu je sve ljepše i lakše.

Zajednički rituali i obiteljska podrška

Djetetu treba objasniti kako će u školu morati ići svaki dan. Prihvaćanje takve jedne ozbiljne obaveze ići će lakše uspostavite li neke zajdničkerituale. Djeca ih vole, daju im osjećaj sigurnosti . Pozdrav prije odlaska na posao, određeno vrijeme javljanja (telefonom), dogovori o tome kakvu užinu ćete pripremiti koji dan (možete napraviti mali tjedni jelovnik užine), napravite raspored obaveza za dijete ukoliko je samo kod
kuće (jer roditelji rade) i sl.

Rastanak

Ako to niste naučili tijekom vrtičkog razdoblja, sada je vrijeme. Rastanak sa djetetom treba biti što kraći. Naravno da nećete odjuriti kao vjetar, ali ne odugovlačite. Zagrljaj, poljubac i kratka poruka tipa ‘budi mi dobra, volim te, mislit’ću na tebe’ i sl. Isto tako, vrlo je važno da po dijete dolazite na vrijeme. Posebno u prvo vrijeme. Osmjeh, zagrljaj, slušanje i pohvala. Obavezno pohvala (‘Svaka čast, ponosan sam na tebe’ i sl.)

O učitelju/učiteljici sve najbolje

Osobu koja će sljedeće četiri godine brinuti za vaše dijete već ste upoznali kod upisa. Moguće je da vam ta osoba i nije najsimpatičnija, no, oprez. Djeca vrlo dobro ‘čitaju’govor tijela i šlušaju što pričate i onda kada toga niste svjesni. Ukoliko sami ne iskažete dužno poštovanje i općenito pozitivan prema učitelju/učiteljici, samo ćete odmoći svom djetetu.

Sretno!

A.P.

Photo by Pixabay

ostavite svoj komentar