Prirodna sredstva za čišćenje

Soda bikarbona

Soda bikarbona je blago, ali učinkovito abrazivno sredstvo za poliranje i izbjeljivanje, odlična je za uklanjanje neugodnih mirisa, može se koristiti za gašenje vatre, posebno u situacijama kad se za gašenje ne smije koristiti voda (zapaljena mast i vatra na električnim uređajima), nije skupa i može se naći u pakiranjima od 100, 200 grama u trgovačkim centrima, ponekad i većim.

Alkoholni ocat

Ocat je kiselina koja odlično čisti, posebno masne mrlje, dobro uklanja neugodne mirise, netoksičan je i ne ostavlja miris (miris će se osjećati dok radimo s njim, ali će ubrzo nestati). ne preporuča se koristiti na kamenim ili mramornim površinama. Za čišćenje se koristi samo bijeli alkoholni ocat, ne vinski ili voćni.

Limun tj. limunska kiselina

Limun je jedno od snažnijih prirodnih sredstava za čišćenje, lijepo miriše, Lemon, Slice, Slices, Sliced, Yellowima dezinfekcijska svojstva. Sok od limuna odličan je za čišćenje masnih mrlja i jake prljavštine na kuhinjskim površinama, posuđu, ostavlja svjež miris agruma. Za ribanje lonaca i tava, polovicu limuna treba posipati morskom soli i ribati i potom izribane površine dobro isperite.

Eterična ulja

Eterična ulja od lavandina, čajevca, limuna, majčine dušice, kadulje i eukaliptusa imaju dezinfekcijska svojstva te se zbog toga mogu dodavati svim prirodnim sredstvima za čišćenje; to je malo skuplja varijanta jer 100% čista eterična ulja nisu baš jeftina; mogu se upotrijebiti za dezinfekciju zraka, površina, odjeće i pelena.

Kuhinjska solSalt, Sugar, Crystals, Cooking, Food

Sol je blago dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje, svima dostupno, poznato i jednostavno; na vlažnu spužvicu stavimo malo octa i soli te istrljamo površinu koju želimo očistiti.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar