Pravilo broj 1 u raspodjeli plaće

kucni budget

Uvijek možemo naći izgovor da je u današnje vrijeme nemoguće  raspoređivati plaću već jednostavno trošimo za ono što znamo da moramo potrošiti svaki mjesec. Zbog toga nemamo pregled koliko imamo izdataka, možemo li si nešto priuštiti mimo osnovnih troškova i sl.  Neke račune plaćamo, neke odgađamo i tako iz mjeseca u mjesec. Svjesni smo da neke obaveze nismo podmirili, ali eto… što da se radi kad novaca više nema. Pitamo se kako umirovljenici podmiruju svoje režije redovito, sa tako malom mirovinom. Oni gotovo da prvi stoje u redu za plaćanje računa, a njihove mirovine su izuzetno niske.

Upravo zato što koriste pravilo broj jedan u rasporedu plaće: najprije podmirite svoje nužne i obavezne troškove (režije, kredite, dugove).

Tada ćete znati koliko je sredstava ostalo za preostale izdatke koji se nalaze u kategoriji broj 2 – potrebni, ali prilagodljivi toškovi. Tu je hrana kao glavni predstavnik te kategorije, kao i benzin. Ako smo do sada kupovali samo visokokvalitetne sireve, preći ćemo na nešto jeftinije. Ako nemamo dovoljno za benzin, vozit ćemo se samo utorkom, četvrtkom i subotom. Ili pogledati na stranicu carpoolinga. Ili biciklom ići na posao.

 

ostavite svoj komentar