Prehrana u skladu s godišnjim dobom

Hrana koja hladi…

Jedan od postulata zdrave prehrane je i prehrana u skladu s godišnjim dobom – jesti sezonsko voće i povrće pripremljeno na prikladan način. Majka priroda zna što nam je potrebno u određeno doba godine i pobrinula se da to imamo.
Takva prehrana omogućava nam da se lakše prilagođavamo zahtjevima određenog godišnjeg doba.

Ljeti stoga treba jesti hranu koja rashlađuje organizam, zimi hranu koja ga utopljava. Priprema namirnica važan je dio ove priče. Duža kuhanja i jača začinjavanja preporučuju se za hladnijeg razdoblja, više sirovih namirnica i manje začina tijekom toplijeg dijela godine. ID-100419552
Budući da smo u ljetnom razdoblju navest ćemo neke od namirnica koje rashlađuju organizam, konzumacija kojih će nam pomoći da lakše prebrodimo vrućine. Napominjemo da je osim vrste namirnica jako važan i način pripreme (jedna te ista namirnica može i grijati i hladiti organizam priprema li se na drugačiji način).

Sezonsko voće i povrće
Izvor vitamina i minerala, vrijednih antioksidanasa i tekućine. Kako se ljeti pojačano znojimo važno je da nadoknađujemo izgubljenu tekućinu i elektrolite. Najbolji način je priprema voća i povrća u sirovom obliku, u salatama. Izvrstan i osvježavajući obrok bit će i frape s mlijekom od žitarica (soje, zobi, badema).

Žitarice
Skuhane i ohlađene žitarice u kombinaciji sa sezonskim povrćem i začinjene limunovim sokom lakoprobavljiv su obrok, idealan za vruće dane. Integralne žitarice sadrže obilje prehrambenih vlakana neophodnih za pravilnu probavu.

Izvori proteina   ID-100274097
Za toplih mjeseci prednost treba dati lakše probavljivim izvorima, ribi i plodovima mora. Uz to, na raspolaganju su nam i manje masni mliječni proizvodi, a pri izboru sira prednost dati mekšim sirevima sa manje masnoća (poput svježeg kravljeg sira).

Začini
Ljute papričice, svježi đumbir, curry, papar, i drugi začini sastavni su dio kuhinja svih podneblja s toplom klimom. Kako to kad znamo da začini potiču zagrijavanje organizma? To je zato što navedeni začini prvo griju, a zatim potičući znojenje i tako rashlađuju organizam. Budući da smo svi mi po nekim karakteristikama posebni i drugačiji (spolu, dobi, aktivnostima, predispozicijama i dr.) najbolje je da sami pronađemo onaj začin koji odgovara baš nama.
Metvica (menta) je poznata kao biljka koja hladi. Svoju ljekovitost metvica duguje mentolu koji hladi i djeluje anestetički. Osim što hladi tijelo, djeluje na sluznicu želuca i smanjuje osjećaj mučnine.

Tekućina
Za nadoknadu izgubljene tekućine i utaživanje žeđi najbolji su izbor voda i nezaslađeni biljni čajevi sobne temperature. Kod intenzivnog znojenja dobar su izbor i izotonični napici kojima nadoknađujemo izgubljene elektrolite. Jedan takav napitak možemo napraviti i sami, kod kuće.

Široko je raširena zabluda da hladna pića rashlađuju bolje od onih sobne temperature. Istina je zapravo ta da hladna pića rashlađuju vrlo kratkotrajno i potom djeluju suprotno – pojačavaju osjećaj topline (15-ak minuta nakon što popijemo hladni napitak tijelo fiziološki reagira na gubitak toplinske energije na način da povećava dotok krvi u ‘ohlađene’ dijelove nastojeći ponovno uspostaviti normalnu tjelesnu temperaturu).
Alkoholna, gazirana i zaslađena pića kao i kofeinski napitci nisu dobar izbor za vruće dane jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organizma i ubrzavaju dehidraciju.

Da rezimiramo:

  • najbolji izbor za ljetne mjesece prehrana je bogata voćem, povrćem, žitaricama i mahunarkama, sirova ili pripremljena pirjanjem i na lešo, (izbjegavati prženje i pohanje) i lagane povrtne juhe,
  • poželjno je izbjegavati slana i masna, teška jela (crveno meso, suhomesnate proizvode), a jesti više ribe i plodova mora,
  • jesti češće, manje obroke,
  • doručkovati kako bi izbjegli nagle padove tlaka tijekom izrazito vrućih dana,
  • za nadoknadu tekućine i gašenje žeđi idealna su mlaka pića – voda, čaj od metvice ili komorača, pića od limuna, limete ili grejpa,
  • važno je voditi računa o vlastitim potrebama, ne kopirati druge jer nešto što je dobro za nekog drugog ne mora biti dobro i za nas;

“Slice Of Water Melon On A White Background” – Image courtesy of khumthong at FreeDigitalPhotos.net
“Apple And Carrot Salad With Green Onions” – Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.net
“Vegetable Soup”- Image courtesy of tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar