Previše sjedimo!

ID-100162560

Samo 30 minuta tjelovježbe dovoljno je za pozitivne učinke…

Nedostatak tjelovježbe, predstavlja jedan od vodećih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, bolesti zglobova, pretilosti i dr.
Većina ljudi većinu vremena provodi sjedeći. Sjedimo u uredu, u automobilu, sjedimo pred TV ekranima, pred računalima…
Nedostatatno kretanje, danas posve uobičajena i sveprisutna pojava, višestruko je i izrazito opasna po zdravlje. Sjedenje ubija, trebalo bi pisati na stolicama, baš kao i na kutijama od cigareta. Šalu na stranu, prekomjerno sjedenje bez tjelovježbe kao protuteže opasno narušava zdravlje – i fizičko i psihičko.

ID-100170394Samo ½ sata tjelovježbe (pojačane tjelesne aktivnosti) dnevno dovoljno je za pozitivne učinke – razina dobrog (HDL) kolesterola raste, razina lošeg (LDL) kolesterola pada, stabilizira se krvni tlak, poboljšava se izmjena glukoze u organizmu, pojačava se sagorijevanje potkožnog masnog tkiva, raste stopa bazalnog metabolizma, srce se osnažuje, pluća također, raste imunitet, poboljšava se percepcija vlastitog tijela, postiže se razina zadovoljstva i opće stanje organizma…. Lakše se borimo sa stresom, lošim raspoloženjem, strahovima, depresijom i sl.

Ovdje nije riječ o napornim sportskim treninzima nego o lakšem vidu rekarecijskog treninga poput vožnje biciklom, brzog hodanja, plivanja, trčanja i sl. Najbolji učinci postižu se redovitim prakticiranjem aktivnosti, tri do četiri puta tjedno u trajanju od 30 do 40 minuta.
Redovitom tjelovježbom oblikuje se tijelo, mišićna masa se povećava, a količina potkožnog masnog tkiva se smanjuje. Kako se redovitim vježbanjem ubrzava metabolizam tako tijelo povećano troši kalorije čak i u stanju mirovanja.

Za dobar početak i motivaciju važno je ne započinjati s napornim, dugotrajnim i iscrpljujućim vježbanjem nego s laganom tjelovježbom i redovitim prakticiranjem. Izbor tjelesne aktivnosti posve je individualna stvar i svatko treba pronaći ono što je za njega optimalno. Prije početka bavljenja bilo kakvom aktivnošću korisno je posavjetovati se s osobnim liječnikom ili educiranom osobom koja može pomoći u izboru i pružiti odgovarajući savjet.

Baš kako nema gubitka kilograma samo uz prakticiranje dijete, tako nema niti poželjnih učinaka (barem ne dugotrajnih) samo od vježbanja. Ruku pod ruku moraju ići vježbanje i pravilna prehrana.

Najteže je pokrenuti se i izdržati neko vrijeme. Danas vam možda izgleda nevjerojatno da biste u nekoj budućnosti mogli svakodnevno pretrčati ili brzo odhodati 10-ak kilometara, preplivati olimpijski bazen xy puta i osjećati se poletno i izgledati onako kako to priželjkujete… Nije nemoguće. Samo treba biti uporan i redovit.

Mnogo je načina da vježbanje odnosno kretanje uvrstite u svoje rutine tijekom dana. Možete na primjer ustati pola sata ranije i odraditi 15-minutno vježbanje i otuširati se, možete do posla ili trgovine odhodati malo bržim hodom, umjesto dizalom, možete se koristiti stepenicama, uvedite šetnju prirodom u svoj tjedni raspored, igrajte badminton, vozite se biciklom i svakako smanjite broj sati koje provodite pred ekranima (TV i računala).

Images courtesy of mapichai at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar