Priprema hrane prženjem

Prednosti i nedostaci ovakve pripreme…

Prženje je postupak pripreme namirnica na način da namirnicu kuhamo u vrućoj masnoći – ulju, maslacu ili masti ili na način da kratkotrajno izlažemo namirnicu vatri, u tavi ili sličnoj posudi s malo masnoće (postupak tzv. prženja na naglo).

Želimo li se hraniti zdravo, prženje svakako nije najbolji izbor. Ipak, riječ je o najčešćem i vrlo omiljenom načinu pripreme namirnica.
Iz dosad provedenih studija možemo zaključiti da prženje u velikoj mjeri utječe na nutritivni sastav namirnica i da učestali prženi obroci mogu prouzročiti probleme sa zdravljem (posebno kardiovaskuilarnog sustava). Isto tako, prženje ne treba izbjegavati po svaku cijenu već ga kao način priprmeme koristiti umjereno često, uz obavezno korištenje kvalitetnih ulja (nikako onih već korištenih za prženje).ID-100159817

Promjene koje se događaju tijekom zagrijavanja masnoća ovise o sastavu masnih kiselina i o drugim sastojcima, a osnovne promjene odnose se na nezasićene masne kiseline. Dolazi do kemijskih reakcija i nastajanja niza različitih kemijskih spojeva, od kojih su mnogi toksični, a neki od produkata uzrokuju specifičan miris pržene hrane.
Za prženje koristimo ulja, mast i maslac. Maslac je najmanje pogodan za prženje jer ne dostiže dovoljno visoke temperature (do 132°C) pa je bolje kombinirati ga s malo ulja.
Da je masnoća dovoljno vruća za prženje znat ćemo po pari koje se diže ili ako stavimo u masnoću plošku krumpira koja zacvrči ili komadić tijesta koji se kada je ulje dovoljno vruće odmah digne na površinu.
Važno je da su namirnice predviđene za prženje potpuno suhe i da se prže u dovoljnoj količini masnoće uz održavanje konstantne temperature.
Namirnice možemo pržiti bez dodataka, svježe ili zamrznute, uvaljane u brašno, jaja i krušne mrvice i sl. Koju tavu odabrati…pročitajte ovdje

Images courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar