Priprema kože za ljeto

Izlaganje UV zrakama isušuje kožu…

Hidratacija je neophodna za normalno funkcioniranje cijelog tijela. Nedovoljan unos vode najvidljivije se odražava na koži. Kad joj nedostaje vode koža postaje suha, ubrzava se njeno starenje. Vezivno tkivo slabi, koža gubi elastičnosti i napetost, bora se, ima nezdravu boju, osjetljivija je. S druge strane, dobro hidratizirana koža elastična je i meka. Voda ima i zaštitnu funkciju – pomaže otkanjanju otpadnih tvari, čisti kožu, ona brže zacjeljuje. Održavanje dobro hidratizirane kože osobito je važno kod dijabetičara.

Dobru hidratiziranost kože možemo, prije svega, osigurati pijenjem dovoljnih količina tekućine. Riječ je o šest do osam čaša vode dnevno (cca 1.5 l). Preporuka je piti pretežito izvorsku ili običnu vodu iz slavine (ako je dobre kvalitete), zatim biljne čajeve (nesalađene) i juhe.

Kožu dodatno možemo hidratizirati kvalitetnim (što prirodnijim) hidratantnim kremama, uljima i losionima pri čemu treba voditi računa da ne sadržavaju alkohol (koji pospješuje isušivanje kože).
Za hidrataciju kože tijekom dana idealni su sprejevi s termalnom vodom. Valja izbjegavati duge kupke i tuširanje vrućom vodom. Kožu vrata i dekoltea valja njegovati isto kao i lice. Uputno je izbjegavati proizvode koji sadrže alkohol kao i one koji se deklariraju kao ‘antibakterijski’. Ljeti se preporuča ‘lakša’ kozmetika, manje šminke. Prije i za vrijeme sunčanja trebalo bi izbjegavati parfeme i parfemske losione jer mogu prouzrokovati mrlje na koži.

Ne treba izbjegavati vježbanje i znojenje. Znoj pospješuje eliminaciju toksina iz tijela, vježba osigurava dobru cirkulaciju i kondiciju. Preporuka je vježbati umjerenije za najvrućijih dana i pratiti znakove koje šalje tijelo. Ne forsirati.

Uputno je izbjegavati solarije i pretjerano sunčanje (posebno u periodu od 10 do 16 sati). Sve navedeno ubrzava starenje kože, a može rezultirati i vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je pravilno koristiti kvalitetna sredstva za zaštitu od sunca.

Preporučujemo prakticiranje i svih ostalih dobrih životnih navika – lagane prehrane bogate svježim i sezonskim namirnicama (posebno onima bogatim beta-karotenom), nepušenje, kretanje, dovoljno sna i odmora.

Pridržavanjem navedenih smjernica osigurat ćemo si uživanje u suncu i odmoru, preplanuloj puti i zdravoj koži bez bojazni za zdravlje.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar