Putovati – besplatno?

Ili sa skromnijim sredstvima…

Mnogi ljudi vole putovati ali nedostaju im sredstva kako bi to ostvarili. Besplatna, odnosno putovanja uz besplatan smještaj, uz znatno skromniji budžet od uobičajenog, moguća su i postaju sve veći hit, posebno među mladima.

Jedan od načina da putujemo s manjim izdatkom je čuvanje kuće ili stana nekome za vrijeme njegova izbivanja. Postoje internetske stranice na kojima vlasnici stanova oglašavaju potrebu za čuvanjem stana ili kuće (npr. Mind My House). Začetnici ovog koncepta su bračni par Heck iz kanade koji su putovali na taj način i uštedjeli na smještaju tisuće dolara. Početni kapital za učlanjenje u stoji svega 20 dolara.

ID-10038128Druga opcija je razmjena domova – vi nekome ustupite svoj dom, a on vama svoj. I tu su vam na raspolaganju razni portali sa takvom i sličnom ponudom (HomeLink, Love Home Swap i dr.).

Treća opcija je couchsurfing – ugošćavanje nekoga u svom domu po principu da domaćin svom gostu ustupi jedan ležaj i da zajedno provode vrijeme, dijele kućanske poslove i sl.
Na ovaj način doživlja destinacije je autentičniji, a pruža mogućnost i novih poznanstava i prijateljstava.

Volontiranje je također moguća varijanta upoznavanja određenih destinacija koje si ne možemo priuštiti. Osim putovanja volontiranje ima i cijeli niz drugih, vrlo pozitivnih aspekata s naglaskom na onaj humanitarni.

Novac ušteđen na smještaju dobro dođe za druge troškove tipa posjeta muzejima, turističkim atrakcijama, kulturnim događanjima, restoranima i sl.

Images courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar