R. Norwood “Žene koje previše vole”

Ako ljubav znači patnju, previše volimo.

Ova knjiga razotkriva bol ovisničke ljubavi – ljubavi u kojoj žena postaje opsjednuta muškarcem koji je emotivno nedostupan, ovisan o radu, alkoholu ili drugim ženama, tj. muškarcem koji joj ne može uzvratiti ljubav.

OBITELJ
Ujednoj knjizi n e možemo obuhvatiti sve načine na koji obitelj može biti nezdrava okolina – to bi zahtijevalo nekoliko knjiga sa drugačijom temom. Ali važno je razumijeti da je svim nezdravim obiteljima zajednička nesposobnost raspravljanja o temeljnim problemima. Možda se o nekim drugim temama raspravljas, često do besvijesti, ali oni uglavnom prikrivaju tajne zbog kojih u obitelji vladaju problematični uvjeti. Stupanj tajnovitosti, odnosno nmemogućnosti da se razgovara o problemima, a ne njihova ozbiljnost i težina, određuje stupanj problematičnosti uvjeta u obitelji i razinu štete koju to nanosi njezinim članovima obitelji.

DRUŠTVO
Lisinom stanju nije pomogla činjenica da naša kultura stvara romantičnu sliku patnje zbog ljubavi i ovisnosti o vezi. Od popularne glazbe do opere, klasične književnosti do harlekinskih romansi, od svakodnevnih sapunica do priznatih i hvaljenih filmova i drama, okruženi smo bezbrojnim primjerima nezadovoljavajućih, nezrelih veza koje se veličaju i idealiziraju. Ti nas kulturni modeli uvijek iznova uče da se dubina ljubavi može mjeriti patnjom koju uzrokuje i da oni koji istinski pate istinski vole.

ODABIR PARTNERA
Ustaljeni način na koji je Pam počinjala veze u kojima je njezina uloga bila razumijeti, poticati i unaprijeđivati svog partnera formula je koju često koriste žene koje previše vole, a ta formula donosi uglavnom baš suprotno od željena rezultata. Umjesto zahvalnog, odanog partnera koji prihvaća neku vezu zbog svojih osjećaja i ovisnosti, takva žena uskoro dobiva muškarca koji je sve više buntovan, zamjera joj mnogo toga i kritizira je. Zbog potrebe da ostane autonoman i sačuva samopoštovanje, mora je prestati smatrati rješenjem svih svojih problema i umjesto toga ona postaje izvorom mnogih ili svih od njih.

ostavite svoj komentar