Raženi kruh – easy way

Izvrstan kruh koji se jednostavno mijesi…

Mjera – velika šalica za čaj – cca 3 dl

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica raženog brašna
  • 2 šalice pšeničnog crnog brašna
  • 1 i 1/2 šalica mlake vode
  • 1 čajna žličica soli – ravna
  • 1/2 čajne žličice suhog kvasca
    (mogu se dodati i razne sjemenke)

Postupak pripreme:
Ovo je najjednostavniji i najukusniji raženi kruh koji sam ikada probala i zatim nebrojeno puta ispekla.
Dakle, nabavite raženo brašno i pšenično crno brašno Tip-1100. Izvadite veliku šalicu za čaj u koju stane cca 3 dl vode.
Odmjerite 1 šalicu raženog brašna i 2 šalice crnog brašna u veću plastičnu zdjelu. U brašno kuhačom umiješajte 1 čajnu žličicu soli, zatim dodajte suhi kvasac (nije ga potrebno prethodno ostaviti dizati u vodi) i ulijte 1 i 1/2 šalicu mlake vode.
Kuhačom promiješajte sastojke da se sjedine. Tijesto nije potrebno dugo miješati, već tek toliko da se voda i brašno sjedine. Ako imate plastičnu posudu s poklopcem – stavite poklopac. Neka posuda bude velika, da tijesto ima prostora bujati.
Ako nemate poklopac, posudu prekrijte čistom krpom i pazite da krpa ne sjedne na nabujalo tijesto i prenese miris deterdženta ili omekšivača na tijesto.
Tijesto se diže 4-5-6 sati, što ovisi o toplini prostorije, ako je toplija prostorija (20 C ili više) dovoljno je 3 do 4 sata dizanja tijesta.
Zatim tijesto vrlo kratko premijesite vlažnim rukama, preselite u posudu u lim za pečenje kruha, koji dobro namastite maslacem. Tijesto je vrlo ljepljivo, pa dobro navlažite ruke i skinite ostatak tijesta s ruku. Poravnajte površinu.
Sada možete dodati i razne sjemenke – lanene, sjemenke sezama, suncokreta ili buče. Poravnajte površinu žlicom navlaženom vodom, da se sjemenke zalijepe za tijesto, kasnije neće padati s površine.
Ostavite tijesto još 2-3 sata da se ponovno digne. Uključite pećnicu na 200 C. Kuhačom ili prstom probodite tijesto na 3-4 mjesta i pecite kruh 20 min na 200 C, a zatim još oko 20 min na 170 C, na donjoj prečki u pećnici.
Kada je kruh pečen, odmah ga izvadite iz pećnice i ostavite na rešetkama da se ohladi. Korica će biti hrskava. Ukoliko želite mekanu koricu – kruh umotajte u čistu krpu. Dobro ga ohladite prije rezanja, jer će se u protivnom mrviti i biti gnjecav.

Kruh ostaje svjež nekoliko dana. Kada ga režete, sredina će biti blago “mokrasta”.

Savjet više:
Po mojem iskustvu – ja lim OBILNO – DEBELO namažem maslacom – to sam napisala, ali ljudi to obično ignoriraju…Nikako ne uljem!!  Jer, ti mokrasti kruhovi se zalijepe za lim.

Image courtesy of Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Jasminka L.

 

ostavite svoj komentar