Razgovori o debljini

Zbog razgovora o debljini osjećamo se deblje…

Idealne proporcije koje nam se svakodnevno ‘serviraju’ u medijima, između ostaloga, za posljedicu imaju nezadovoljstvo svojim izgledom od strane sasvim prosječnih žena (sve više i muškaraca). Proporcije iz medija prosječnom čovjeku uglavnom su nedostižne (pogotovo zato što se u mnogim slučajevima radi o foto-montažama).

ID-10054348Na osjećaj nezadovoljstva jednako tako utječu i razgovori o debljini, o dijetama i vježbanju, a koje svakodnevno vodimo sa svojim prijateljima, kolegama, poznanicima.

Provedene studije pokazale su da prečesto razgovaramo o debljini i da to znatno doprinosi negativnom stavu prema svome tijelu i onda kada za to nema realnog uporišta. Kako smo veće rekli, prosječne žene osjećaju se loše, deprimirane su, ‘skaču’ iz jedne dijete u drugu’…

Idealne proporcije, ne postoje. Tablice koje nam govore kolika bi naša idealna kilaža trebala biti samo su orijentir. Nismo svi jednako građeni i i svi ljudi iste visine ne moraju jedanko težiti. Uostalom, nekim osobama bolje stoji par kilograma iznad prosjeka.
Od par kilograma više, za zdravlje su mnogo pogubniji: nervoza, napetost, nezadovoljstvo sobom, česte varijacije u težini …

Poželjno je za tijelo se brinuti na zdraviji način. Postoje 4 segmenta koja, ako ih prakticirate (ne povremeno nego ako zažive kao životni stil), dovode do rezultata koji su optimalni za vas.
To su :

  • piti dovoljno tekućine (pretežito vode),
  • 5 – 6 manjih obroka (između njih ne konzumirati hranu)
  • 2 – 3 puta tjedno neka fizička aktivnost (brzo hodanje ili slično)
  • redovita meditacija ili prakticiranje duhovnosti (duhovnost je najjači lijek protiv stresa)

Ako se na ovakav način brinemo o tijelu, koliko god kilograma imali – to su kilogrami proizišli iz zdravog načina života. Nezadovoljstvo njima ukazuje na neki drugi problem, a ne na problem tjelesne težine.

Veći značaj ukupnom izgledu (a ne samo vanjskom) daju osobnost i intelekt. Oni će teško doći do izražaja ako nismo zadovoljni sobom. Nezadovoljstvo koje često puta osjećamo zbog našeg izgleda ‘zasjaji’ najviše…. Da li to zaista želimo?

“Drinking Coffee” – Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net
“Group Of Girls In Gym”- Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar