Ribiz

Crveni, crni, bijeli…

Crveni ribiz (lat. Ribes rubrum L.) voće je u kojemu možemo uživati tijekom srpnja pa sve tamo do mjeseca rujna.  Grm ribiza naraste do 2,5 m visine, plodovi su bobice jarko crvene boje, kiselkastog okusa. Osim crvenog postoji i crni i bijeli ribiz.

black-currant-224x300Riječ je o niskokaloričnom voću (56 kcal/100 g), koje sadrži značajne količine vitamina C i vitamina K i minerale u tragovima (sadrži najviše kalija, potom natrij, fosfor, magnezij i željezo). Od kiselina sadrži jabučnu i limunsku kiselinu te pektin invertin. Crveni ribiz bogat je antocijanima i proantocijanidima.

Bobice ribiza konzumiraju se svježe, od njih se pravi sok, vino, marmelade, kompoti, razne slastice i voćne salate. Odličan je i kao dekoracija na slasticama.

Ribiz je, zahvaljujući sastavu, namirnica koja ima izuzetno povoljan učinak na zdravlje – jača, čisti, okrepljuje i osvježava.  Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama, bobice ribiza su odličan regulator probave i pomoć kod zatvora.

Bobice ribiza koriste se u liječenju reumatskih tegoba, gihta i išijasa, sirup od bobica jača srce, a koristi se i kod bolesti poput ospica, vodenih kozica, kod skorbuta i raznih groznica. Ribiz je koristan i pri održavanju balansa elektrolita.

F_B0000625Od listova ribiza i korijena spremaju se čajni pripravci za oboljenja jetre, kod skleroze krvnih žila, visokog tlaka, upale mjehura, za liječenje bolesti bubrega i mjehura, infekcija usne šupljine i dr.
Ribiz je namirnica koja dokazano usporava procese starenja, upale, neurološke bolesti, a djeluje i antitumorski.
Crni ribiz ponekad se koristi u liječenju depresije.

Kod kupnje treba odabrati čvrste i sjene bobice zajedno s pateljkom. U hladnjaku se mogu čuvati nekoliko dana, a mogu se i zamrznuti kao bobice ili kao zgnječene u pire.

Uživajte u slasnim bobicama…

 

 

 

 

 

ostavite svoj komentar