S korom ili bez nje

Kako je zdravije…

Zbog straha od pesticide i ostalih kemikalija kojima se tretira voće i povrće najčešće  koru gulimo i odbacujemo je. Međutim, upravo kora od voća i povrća, u odnosu na sam plod, sadrži veću količinu vrijednih nutrijenata. Uklanjanjem kore gubimo i cijeli niz vrijednih hranjivih tvari.

Uz to, prirodno, voće i povrće cjelovito je takvo kakvo je. Kora je u sinergijskom odnosu s ostatkom ploda. Bez obzira na relativno stroge kontrole, voće i povrće se tretira raznim kemikalijama i svakako je nužno temeljito pranje i postupanje tako da se šteta od navedenih kemikalija umanji što je moguće više. ID-10031534

Jedan od načina je napraviti sprej za uklanjanje pesticide ili jednostavno voće/povrće uroniti u veću posudu sa zasoljenom vodom i ostaviti da tako odstoji jedno ½ sata. Isprati i potom konzumirati i/ili pripravljati (kuhati, pirjati, peći…).

Neke su kore prilično nezgodne za konzumaciju. Povrh toga, tu je i moć navike. Ako smo od malena naučili guliti koru s jabuke teško ćemo se od toga odvići. U nekim krajevima svijeta kiwi se jede s korom, banana također. Moguće rješenje je koru smiksati u blenderu u sok, zajedno sa mesom ploda. Kora banane navodno je bogata serotoninom, neurotransmiterom, tzv. hormonom sreće koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Unutarnji, bijeli dio kore, uz to sadrži i kalcij, kalij i vitamin D.

Kora ananasa je uistinu nezgodna za konzumaciju no, valja znati da se pri kori nalazi najviše hranjivih tvari. Kora jabuke sadrži višestruko više vitamina nego sam plod odnosno meso jabuke. Koru limuna, naranče i mandarine najbolje je jesti naribanu, uz neko jelo, u raznim slasticama.

Povrće poput krumpira, mrkve, krastavaca i tikvica također valja jesti s korom. Npr. kora krumpira sadrži dnevno preporučljivu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C. Uz pridržavanje uputa o pranju nema potrebe izbjegavati koru i umanjivati nutritivnu vrijednost voćnog/povrtnog obroka.

“Green Apple”- Image courtesy of rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net
“Bananas” – Image courtesy of Stoonn at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar