Samopoštovanje

Samopoštovanje nije urođeno, ono se stječe.

Nitko ne dolazi na svijet sa samopouzdanjem, a isto tako nitko nije osuđen da se cijeli život osjeća nesigurno zbog nedostatka samopouzdanja. Nekim je ljudima lakše upravljati životom, ali ne stoga što su mudriji, marljiviji ili jači, nego je to uglavnom zato što su imali prilike pravodobno naučiti vjerovati u sebe. Koje ćemo sklonosti razviti, kakve ćemo načine ponašanja oblikovati ovisi o vanjskim čimbenicima (odgoj, okolina) , ali i o osobnom učenju, radu na sebi. Čovjek uči iz iskustva,  kako iz uspjeha, tako i iz neuspjeha.

Samopoštovanje se može izvježbati.

Ukoliko se ubrajate u nesigurne, plašljive ljude, vrlo je vjerovatno da ćete htjeti vježbati samopoštovanje. No, ukoliko se smatrate jakom, samouvjerenom osobom možda ćete teže prihvatiti činjenicu da samopoštovanje treba stalno osvježavati. Svakoj osobi je potrebno osjećati samopoštovanje,  poznavati i prihvaćati sebe, sa svim svojim kvalitetama i sposobnostima.
Zapitajte se samo to koliko vremena svaki dan izdvojite za njegu tijela, za održavanje tjelesne forme, za čitanje novina, gledanje televizije i sl. Koliko vremena trošite na svoje unutarnje jačanje? Biste li znali odgovoriti na pitanje ‘Kakav sam ja?’ Jeste li svjesni svojih stvarnih vrijednosti, kvaliteta i sposobnosti?
Dobro poznavanje sebe pomaže da u odnosu sa drugima budemo otvoreni, da ne zapostavljamo svoje potrebe, da pravodobno počnemo slijediti svoje interese. Pomaže i kod iznenadnih promjena životnih okolnosti svladati nesigurnost povezanu sa novim položajem. Mnogi ljudi iz straha i zbog manjka samopoštovanja izabiru poznata, ali nepovoljnija rješenja.

Svaki se čovjek tijekom života razvija, raste, mijenja se.

Mijenjaju se interesi, stavovi, unapređuju ili pak oslabljuju  neke sposobnosti, izgrađuju nove kvalitete i slično. Sigurno ste već nebrojeno puta primijetili kako sada gledate drugačije na neke stvari u odnosu na neki prošli period života. Čudite se stvarima koje su vam nekad bile privlačne, smiješne, zanimljive, a sada to nisu. Pokušajte se češće preispitivati. Npr. nakon nekog društvenog događaja, nakon nekog susreta sa drugim ljudima zapitajte se :’Kako sam reagirao? Zašto? Što to govori o meni? Je li to pozitivno ili negativno? Što sam osjećao?’ Što više saznate o sebi – to ćete se bolje nositi sa sobom, a samim time i sa drugima.

Izraženo samopoštovanje predstavlja siguran temelj na svim područjima života, u najrazličitijim situacijama. To je temelj za uspjeh, za dobar osjećaj, to je izvor snage.

ostavite svoj komentar