Sezamovo ulje

sesame1

Jedno je od najcjenjenijih i vrlo starih ulja…

Sezamovo ulje dobiva se istiskivanjem ili ekstrakcijom ulja iz sjemenki sezama. Postoje dvije vrste sezamovog ulja – tamno i svijetlo. Tamno ulje dobiva se prešenjem sjemenki sezama koje su prethodno lagano prepržene.

Brojni antioksidansi i zdravi sastojci iz sezamovih sjemenki nalaze se i u ulju. Ovo ulje jedno je od najstabilnijih ulja, svijetle je boje, bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom.
Koristi se prvenstveno u prehrani, u kulinarstvu, za sve vrste pripreme – pečenje, prženje, svježe u salatama, za kuhanje, dinstanje… Svijetlo sezamovo ulje preporuča se za salate, a tamno za druge vrste pripreme (ima jači okus).
Otporno je na visoke temperature. Ne kvari se jer sadrži prirodne konzervanse – sezamol i sezamolin.
Kada se drži u hladnjaku može nastati talog kao posljedica kristalizacije koja se javlja samo kod visokog postotka nezasićenih masnoća. Ovo ulje u prosjeku sadrži mono nezasićene masne kiseline (37% oleinske) i zasićene masne kiseline (11% palmitinske).

Sezamo ulje ima povoljan utjecaj na zdravlje – snižava krvni tlak, smanjuje razinu šećera u krvi, blagotvorno djeluje na kožu, iznutra i izvana-površinski.

Često ga nalazimo i kao sastojak kozmetičkih proizvoda. U kozmetici se koristi ponajviše za hidrataciju, suhe i ostarjele kože. Posjeduje i antibakterijska svojstva, zbog čega se preporuča utrljati malo ulja u nosnice za vrijeme prehlada i gripa.

Pomaže u zacjeljivanju manjih ogrebotina i oštećenja kože. Snažan je antioksidans pa se stoga dodaje u brojne kozmetičke pripravke kojima poboljšava želejne učinke i produljuje vijek trajanja.
Namjenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima. Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka.

ostavite svoj komentar