Šipak ili nar

Uživajte u sezoni…

Šipak, mogranj ili nar (lat. Punica granatum) je grm (malo stablo), 5-8 metara visoko. Neki autori navode šipak kao autohtonu mediteransku biljku, drugi navode Iran, Pakistan, Afganistan i sjevernu Indiju, kao regije od kuda dolazi ova biljka. Uglavnom, uspijeva u krajevima s toplijom klimom. To je polulistopadna biljka – za vrijeme blažih zima zadržava dio listova, za oštrijih zima gubi sve listove.Cvate zvonolikim cvjetovima. Plod šipka žućkasto-crvene je boje, promjera 5-12 cm. Kora ploda je kožasta (ne jede se). Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke (šestotinjak sjemenki). Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja.
Plod šipka sadrži značajan postotak voćnog šećera ( 22%), značajno manje bjelančevina (3,6%) i masti (0,7%). Posebno je bogat vitaminom C (1700 mg/100 g) i on se kod šipka prilikom kuhanja ne uništava kao kod drugih čajeva. Zadržava se i nakon više sati stajanja. Sadrži i vitamine B1, B2, naicin i karotene (provitamin A), te vitamin E. Od minerala sadrži kalij, željezo, magnezij, fosfor i sumpor, sadrži i bioflavonoide, tanin, voćne kiseline i pektine.
Sjeme šipka sadrži manje količine (tragove) vitamina C, dekstrin, vanilin, voćne kiseline i oko 9% ulja.
Znanstvenici se tek kraće vrijeme bave proučavanjem nutritivnih i ljekovitih sastojaka ovog ploda, kao i ulja što se dobiva iz sjemenki. Sok od šipka zahvaljujući svom sastavu (bogatstvu fitokemikalija) ima jaka antioksidativna svojstva. Sok od šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila. Ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti i simptome menopauze i postmenopauze. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.
Povećana konzumacija ovog ploda povezuje se sa poboljšanjem kardiovaskularnog sustava, usporavanjem gubitka hrskavice, povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, plodnost, starenje i povoljnim djelovanjem kod Alzheimerove bolesti. Također smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola, pomaže kod anemije, kod limfoma i dijabetesa. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje.
Navodno da sastojci šipka, kao što su masne kiseline, sprječavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a znanstvenici se nadaju da bi sok od šipka mogao da ima sličan efekat i kod težih vrsta ove bolesti.
Može se jesti u gotovo neograničenim količinama. Preporuča se konzumiranje sirovog nara.
Čuva se na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. U hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.
Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidansa, a povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

“Whole And Halved Pomegranate” – Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar