Skidanje šminke vlažnim maramicama

Praktično, ali ne i zdravo rješenje…

Svaka žena koja nanosi šminku tijekom dana, zna koliko je ponekad naporno skidanje šminke uvečer prije spavanja i koliko puta bi tu rutinu najradije preskočila… S pojavom vlažnih maramica namijenjenih skidanju šminke uslišane su molbe – skidanje šminke postalo je jednostavnije I brže…

No, je li to I najbolje (najzdravije) rješenje za našu kožu?

Sastav vlažnih maramica za čišćenje šminke uglavnom je sličan drugim sredstvima te namjene. Stoga je važno da se nakon skidanja šminke vlažnim maramicama lice dobro ispere običnom vodom. Ukoliko se to ne učini na koži ostaju kemikalije iz maramica (emulagtori, konzervansi, parfemi i dr.) i mogu isušiti kožu, iritirati, prouzročiti peckanje i dr. Poželjno je izbjegavati prebisavanje područja oko očiju i oko usana.

Kod kupnje valja pripaziti na sastav pa kupovati i koristiti one sa manje formaldehida i one koje ne sadrže parfem.

Neki stručnjaci smatraju kako ne samo da vlažne maramice kožu ne čiste učinkovito nego i uzrokuju probleme s kožom – opuštanje kože oko očiju, suhoću kože oko očiju, općenito isušivanje kože, prištiće i akne te razne alergijske reakcije.

Osobama koje su sklone prištićima i aknama posebno se savjetuje izbjagavanje vlažnih maramica u higijeni lica. Uz opasnost da se bakterije maramicama raznesu po cijelome licu, skidanje šminke vlažnim maramicama može zatvoriti pore i potaknuti dodatno nastajanje prištića i akni.

Budući da se akterije najbolje razmnožavaju u vlažnim uvjetima, maramice koje moraju biti vlažne da bi obavljale svoju funkciju, moraju sadržavati puno konzervansa. Ti konzervansi mogu nadražiti kožu i izazvati alergijske reakcije.

Stoga vlažne maramice treba upotrebljavati samo u slučajevima kad nema druge opcije.
O vlažnim maramicama više pročitajte… ovdje

“Beautiful Young Woman Making Make-up Near Mirror” – Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar