Školska torba – najbolji izbor

S4K_Billboard_5KidsBack

Savjeti za kupovinu školske torbe…

Školske torbe sve su teže i sve više opterećuju dječju kralješnicu. Najvažniji aduti za kupnju trebali bi biti njena praktičnost i utjecaj na zdravlje, a tek potom dizajn (ljepota) torbe.

Preporuka su anatomske torbe u obliku ruksaka, dovoljno dubokog, s donjim rubom u visini stražnjice.
Poželjno je da su izrađene od čvrstog materijala i kompaktne kako bi stvari u njima mogle podnijeti manipulaciju sa torbom (bacanje, potezanje,guranje nogom i sl.).
Preporučaju se torbe sa širokim ipodstavljenim naramenicama i podstavljenim zadnjim dijelom (koji se nalanja na leđa) i sa pojasom oko struka.

Torba se mora nositi na oba ramena. Nepravilno nošenje (na jednom ramenu) može za posljedicu imati nepravilno držanje i probleme sa kralješnicom. Loše držanje pak utječe kako na fizičko tako i na psihičko zdravlje djeteta. Ometa pravilno disanje i cirkulaciju krvi, šteti probavi, uzrokuje bolove, smanjuje pokretljivost mišića leđa i ramena, a važno je istaknuti da se deformiteti kralješnice nakon završenog razdoblja rasta teško ispravljaju, a u pubertetu se znaju i pogoršati.

Torba ne bi smjela težiti više od 10% djetetove težine.
Odličan izbor su i torbe sa kotačićima koje pružaju mogućnost da se torba ‘vozi’, a ne nosi na leđima.
Torbe sa više pretinaca dobre su jer dijete može lakše organizirati stvari. Neke torbe imaju nepropusne odjeljke namijenjene držanju hrane i pića.

Teže knjige (i pribor) treba staviti u sredinu torbe. Dijete bi trebalo poticati da redovito pregledava torbu i nosi samo potreban pribor (prema rasporedu sati).
Kako djeca često ne paze kamo stavljaju torbe, dobro je da torba ima donji dio izrađen od nepromočivog i lako perivog materijala. To je vrlo važan razlog za kupnju.

 

 

 

ostavite svoj komentar