Sol u prehrani

Trebamo li smanjiti unos soli?

U prosjeku konzumiramo tri puta više soli od količine koju preporučuju liječnici. Umjesto preporučenih 6 grama, konzumiramo i više od 16 grama soli dnevno. Djeci je dovoljna mnogo manja količina soli pa čak 1 g soli dnevno može biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma.

Da smanjimo količinu unijete soli za samo 3 grama dnevno, ¼ žena i 1/3 muškaraca umanjili bi značajno zdravstvene probleme koje imaju zbog viskokog krvnog tlaka i oštećenja bubrega. Cijeli niz bolesti javlja se kao posljedica presoljavanja jela – od osteoporoze do karcinoma želuca.

Neznanje, loše navike i pretjerana upotreba čine sol neprijateljem zdravlja.

Solju obiluju namirnice poput suhomesnatih proizvoda, grickalica, pašteta, tvrdih sireva i namaza, juha iz vrećice, gotovih umaka, a sol se potkrada i u mnogim namirnicama za koje nikda ne bismo rekli da sadrže puno soli (kruh i pekarski proizvodi npr.).
Ne treba se odreći slanoga u potpunosti. Potrebno je smanjiti unos gotovih proizvoda, industrijski prerađene hrane i jesti više svježeg voća i povrća, a umjesto soli hrani dodati začine (bosiljak, origano, vlasac, maužuran, papar, ocat, začinske trave, limun..) koji poboljšavaju i obogaćuju okus hrane.
Osobe koje imaju problem sa visokim krvnim tlakom morale bi razmisliti o ozbiljnijoj promjeni prehrambenih navika, a ostali nemaju razloga u potpunosti izbjegavati sol.

Kako se priviknuti na manje slanu hranu?

  • Smanjivanjem količine soli kroz neko vrijeme (dva, tri tjedna) receptori slanosti postaju osjetljiviji i hrana postaje ukusnija i sa manjom količinom soli.
  • Ne dosoljavajte hranu prilikom kuhanja i tijekom jela.
  • Ne kupujte gotova i polugotova jela.
  • Čitajte deklaracije na proizvodima i kupujte hranu sa manje soli.
  • Koristite začine.
  • Svakako izbjegavajte konzumaciju ketchupa, soja sosa, senfa i majoneze jer svi ti proizvodi obiluju sa soli.
  • Pokušajte djecu od malih nogu ne navikavati na slane grickalice (čips, prženi krumpirići, suhomesanti proizvodi i dr.).

Bolje spriječiti nego liječiti…

ostavite svoj komentar