Spavanje

Koliko nam je potrebno sna, pitanje oko kojeg još uvijek ne postoji jedinstveno mišljenje. Činjenica je da neki ljudi osjećaju potrebu za više sati sna od drugih. Osobama koje se preko dana iscrpljuju, bilo fizički, bilo psihički, potrebno je više odmora, odnosno sna. Prihvatljivo je sve unutar 6 do 9 sati sna (za odrasle, zdrave osobe).Pillow, Sleep, Dream, Comfortable

Premalo sna može narušiti i fizičko i psihičko zdravlje. Vrlo je važno stvoriti vlastiti ritam odlaska na spavanje i buđenja (uvijek u isto vrijeme) i spavati dovoljno dugo. Koliko dugo ovisi od osobe do osobe. Svatko najbolje zna sam za sebe nakon koliko sati sna se osjeća odmorno.
Za dobar san važno je, a ponekad i presudno, psihičko zdravlje osobe: dobro raspoloženje, pozitivno razmišljanje, društvenost, osjećaj opće sigurnosti (emotivne, financijska i dr.), ali i fizička aktivnost tijekom dana.

Loš san može biti i simptom neke bolesti: visokog tlaka, bolesti srca, dijabetesa, artritisa, plućne bolesti, depresije, osteoporoze i dr.

Tijekom sna tijelo proizvodi određene hormone, tijelo se obnavlja i odmara.

Uvjeti za kvalitetno spavanje također se razlikuju od osobe do osobe i treba ih prilagoditi vlastitim potrebama. U načelu, potrebno je izbjegavati jelo i piće prije spavanja, a posebno ono koje sadrži kofein i šećer, masnoće i teške začine. Posljednji obrok trebalo bi uzeti najmanje 2-3 sata prije odlaska na spavanje.

Prije spavanja trebali bi se opustiti. Prakticirati stvari koje nas opuštaju. Nekome je to topla kupka, drugome čitanje knjige ili pak slušanje opuštajuće glazbe…

Prije spavanja uputno je izbjegavati jaku svjetlost, misaone i fizičke aktivnosti koje uzrokuju stres, nemir, napor ili zabrinutost.

Važno je kreirati ugodno okruženje za spavanje. Zamračiti prostor, neka bude mirno i tiho. Spavati treba isključivo u spavaćoj sobi (nije dobro zaspati uz upaljeni televizor).

Pokrivati se treba u skladu s vremenskim prilikama i vlastitim potrebama. Važno je spavati u prozračenom prostoru, a temperatura ne bi smjela prelaziti 18°C. Krevet udoban (kvalitetan madrac), jastuk također.

Najčešći uzroci koji remete kvalitetan san su: depresija i zabrinutost, nikotin, alkohol, kofein i obroci prije spavanja, potreba za čestim uriniranjem u tijeku sna (kod muškaraca zbog uvećane prostate, a kod žena zbog cistitisa), uzimanje lijekova, prekid disanja, hrkanje partnera, fizičke aktivnosti neposredno prije spavanja, sindrom ‘nemirnih nogu’, bolovi, astma i dr.

Fizičke aktivnosti koje prakticiramo tijekom dana vrlo su važne za kvalitetu sna. Prakticirati ih treba najkasnije 2-3 sata prije odlaska na spavanje. Ukoliko se prakticiraju neposredno prije odlaska na spavanje djeluju kontraproduktivno – razbuđujuće.

Ako se pridržavate svega navedenog, a i dalje patite od lošeg sna, pokušajte voditi dnevnik spavanja. Redovito zapisujte kada odlazite na spavanje, kada se tijekom noći budite, koliko dugo ostajete budni, zbog čega ste se ustajali, o čemu ste razmišljali, jeste li spavali tijekom dana, što ste jeli, pili, jeste li vježbali, je li vas nešto uznemirilo i sl. Pišući dnevnik spavanja možda i sami zaključite što je to što vam remeti san, a ako to ne bude slučaj dnevnik će biti od velike koristi stručnoj osobi kojoj se možete obratiti za pomoć.

Nedostatak sna može ozbiljno narušiti zdravlje. Imate li problema s lošim snom češće od tri puta tjedno i duže od mjesec dana, ukoliko su problemi sa spavanjem praćeni simptomima kao što je kratki dah, bol u grudima ili gornjem dijelu trbuha, anksiozni ste, depresivni i teško se koncentrirate, teško mršavite, imate visoki krvni tlak ili pak neke druge zdravstvene poteškoće, potražite pomoć.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar