Štede li uistinu energetski učinkoviti uređaji naš novac?

Kupili ste novi uređaj višeg energetskog razreda.

Hoće li novi uređaj doprinijeti uštedi u vašem domaćinstvu prvenstveno ovisi o tome kakav ste uređaj zamijenili (kakav ste imali prije) i o vašem poimanju uštede (očekivanjima).
Prosječno kućanstvo najviše energije (oko 50%) troši na grijanje i hlađenje. Oko 15% energije odlazi na zagrijavanje vode, 12% na rasvjetu i 13% potroše kućanski uređaji tipa frižidera, perilica rublja, sušilica, perilica posuđa, pegli i sl.
Dakle, zamijenite li staru perilicu novom, energetski učinkovitijom, nećete uštedjeti ništa značajno. Ušteda je vrijedna promjene onda kada se radi o zamjeni izrazito starog uređaja koji je osim energije trošio i više vode.
Treba pažljivo proučiti upute o uređaju i podatke o potrošnji. Važno je ne kupovati uređaje veće (ili manje) od prikladnih. Veličina u ovom slučaju, igra važnu ulogu. Predimenzionirani klima uređaji, bojleri ili frižideri rasipaju novac i energiju.
Npr. kod kupovine klima uređaja važno je znati točnu (ili barem približnu) kubikažu prostora koji treba rashladiti (ili ugrijati).
Za hladnjak je važna brojnost članova obitelji i navike. Dobro je znati da frižider troši dosta energije i da ćete u slučaju kupovine prevelikog uređaja ‘baciti’ novac, no isto tako, dva manja hladnjaka troše više energije nego jedan zapremnine dva manja.
Kod kupovine perilice posuđa pripazite na to da sadrži program laganog pranja i ekonomičnog pranja. To su programi koji koriste manje energije i manje vode, a korisni su za pranje lagano zaprljanog posuđa.
Što se perilica rublja tiče, manja perilica bolji je izbor za manje domaćinstvo, no ako često upotrebljavate perilicu manjeg kapaciteta, opet ste na gubitku. Kupujte perilicu koja ima mogućnost prilagođavanja količine vode kako biste mogli koristiti manje vode za pranje manje količine rublja. Pripazite i na broj okretaja kod perilice rublja jer veća brzina omogućava bolje cijeđenje što skraćuje vrijeme sušenja rublja.
Energetski učinkoviti uređaji skuplji su od sličnih uređaja koji su manje enrgetski učinkoviti. Treba dobro promisliti kolika je ušteda u pitanju i koliko se kupovina u konačnici isplati. Računajte s time da se današnji uređaji kvare puno brže i u prosjeku traju znatno kraće nego prijašnjih godina.

ostavite svoj komentar