Štednja ne mora uključivati odricanje

Štednja poboljšava kvalitetu života…

Svakodnevno nam se kroz medije prezentiraju slike osoba koje su sretna zato što troše, kupuju posjeduju… naravno da priča ne ide dalje od toga. 

Promjena nepotrebnih i štetnih navika ne zahtijeva odricanje. Sama promjena zahtjeva disciplinu i suzdržavanje, ali donosi rezultate. Osim što znatno smanjuje troškove života, dugoročno – štednja poboljšava kvalitetu života.

Najvažnije je usvojiti zdrav životni stil. Puno novaca trošimo na proizvode koji štete našem zdravlju da bismo potom trošili novac na one proizvode koji bi tu štetu trebali sanirati ili ublažiti. Primjer? Kupujemo prerađenu i vrijednim nutrijentima siromašnu hranu, a potom kupujemo razne dodatke poput vitaminskih preprata ne bismo li svome tijelu nadoknadili manjak nutrijenata. Sjedamo u auto i onda kada bismo realno mogli prošetati ili sjesti na bicikl, a navećer odlazimo u teretane ili kupujemo proizvode za mršavljenje ili pak sprave za vježbanje na kojima nikad ne vježbamo…

Drugo, i ne manje važno, je ne kupovati kompulzivno. Razmislite, koliko odjeće, kozmetike i raznih sitnica zauzima prostor u našim domovima i to im je jedina namjena. Radost zbog kupovine noviteta traje vrlo kratko.

Razvijte svoju vlastitu strategiju nekompulzivnog kupovanja. To može biti odluka da svaku kupovinu prespavate. Jednostavna i vrlo učinkovita strategija. Svakako razmislite koliko vam je stvar koju želite kupiti uistinu potrebna, nužna, imate li možda već nešto slično i da li možda možete tu istu stvar kupiti povoljnije?

Čest slučaj je kupovina nepotrebnih stvari na sniženjima. Puno novca može se potrošiti i na puno jeftinih stvari. Cijena ne bi smjela biti najvažniji razlog kupnje.
Kupovina specijaliziranih proizvoda koji se reklamiraju na TV-u poput raznih kućnih pomagala za čišćenje, rezanje, posuda za kuhanje, čudotvornih kozmetičkih preparata i sl. pravi je kradljivac novca. Ne samo da ih ne koristimo nego nam zauzimaju prostor u domovima koji su i ovako pretpani, a rate otplaćujemo duže nego proizvod koristimo.
Kupovina preko interneta zna uistinu biti povoljna, no u tom grmu leži zec o kojem smo već napisali par redaka. Taj zeko možda je povoljan i zgodan, ali nam nije nužan.
Sve navedeno ne znači da si tu i tamo ne možete priuštiti nešto pukog zadovoljstva radi.
No, bude li to povremeno i neopterećujuće za vaš kućni budžet, tek tada će to biti pravo zadovoljstvo.

“Hand Holding Bags With Cards”- Image courtesy of scottchan at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar