Što s jelkom nakon blagana

Ne odbaciti – nego zbrinuti…

Nakon što raskitimo blagdansku jelku ostaje nam briga – kamo s njom. Ukoliko je jelka umjetna, spremamo je za iduću sezonu.
Pravo drvce možemo izrezati i usitnjeno koristiti kao kompost u vrtu, a ako nemamo vrt drvce možemo odnijeti u reciklažno dvorište ili mjesto određeno za sakupljanje jelki.
Jelke u tegli možemo zasaditi ili pokloniti.
Radi se o velikoj količini zelenog otpada koju treba zbrinuti nakon blagdana. Ukoliko jelku odbacimo zajedno sa ostalim otpadom ona će završiti na odlagalištu. Tamo, zbog nedostataka kisika, proces razgrađivanja traje poprilično dugo.
Zato drvca ne treba odlagati zajedno sa drugim otpadom ili ih ostavljati na ulici, nego na mjestima predviđenim za sakupljanje jelki ili ih treba odnijeti na reciklažna dvorišta, ovisno o tome ima li grad ili mjesto organiziran odvoz božićnih drvaca.
U gradu Zagrebu za to se zadnjih godina brinulo gradsko poduzeće Zrinjevac – stotine tisuća drvaca završilo je u kompostanama gdje se usitanjava i miješa sa lišćem i granjem i nakon godinu dana koristi se u parkovima kao gnojivo.

ostavite svoj komentar