Stres nakon godišnjeg odmora

610-long-weekend-return-stress

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora zna biti vrlo stresan…

Isto tako kao što nam dva do tri tjedna trebaju da bismo se opustili i prepustili ljepotama godišnjeg odmora, tako su nam dva do tri tjedna potrebna da uspostavimo radni ritam.
Posao je velikoj većini zaposlenih izvor stresa i svakovrsnih napora pa na povratak reagiraju simptomima kao što je potištenost, poremećena probava, glavobolja, bolovi u predjelu trbuha, bolovi u predjelu prsa, vrtoglavica, nesanica, umor, tjeskoba i dr. Naše tijelo signalizira nam otpor prema predstojećoj promjeni. Od takvih i sličnih simptoma pati poveći broj ljudi. Ukoliko ti simptomi ne potraju, nema razloga za brigu.
Kako izbjeći ili barem ublažiti pojavu navedenih simptoma?
Istraživanja su pokazala da se ponovnom povratku na posao najlakše prilagode osobe koje ne koriste više od dva tjedna odmora. Stoga se preporuča godišnji odmor ‘razbiti’ na manje dijelove pa si tijekom godine priuštiti kraće odmore.
Korisnim se pokazalo i par dana prije završetka godišnjeg odmora prakticirati radni ritam ustajanja, uzimanja obroka, spavanja i sl. Dobro je u tome periodu prijeći na laganu, zdravu i redovitu ishranu i bavljenje tjelesnim aktivnostima jer se osnažen i očišćen organizam lakše bori sa svim izazovima. Mnogi nutricionisti ističu da je prehrana koja se ciljano provodi neposredno prije povratka svakodnevnim obavezama ključna u uspostavljanju ravnoteže i bržoj prilagodbi organizma.
Od velikog je značenja i pozitivno razmišljanje.

ostavite svoj komentar