Suncokretovo ulje

oil-2759779_640

Najzastupljenija vrsta ulja kod nas…

Suncokretovo ulje neutralnog je okusa i mirisa dobiveno od sjemena suncokreta (Helianthus annuus). Najčešće se rabi kao ulje za prženje, pirjanje, u salatama i u kozmetici. Svoju popularnost može zahvaliti uglavnom niskoj cijeni i pristupačnosti.

Nutritivno gledano krasi ga niz kvalitetnih osobina. Sadrži visoki udio vitamina E (jedino ulje pšeničnih klica ima viši sadržaj vitamina E od suncokretovog ulja). Može se pohvaliti i s niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina i visokim sadržajem nezasićenih masti. U svom sastavu ono krije 70 % višestruko nezasićenih omega 6 masnih kiselina (najviše linolne masne kiseline), oko 20 % jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna kiselina koja je karakteristična za maslinovo ulje) te 10 % zasićenih masnih kiselina (najviše palmitinske i stearinske masne kiseline).sunflower-744232_640

U kulinarstvu suncokretovo se ulje koristi za pirjanje, kuhanje i za pripremu salata, a zbog svog blagog okusa slaže se sa većinom namirnica. Posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane stoga se na njemu hrana može i pržiti. Usprkos tome, višekratno i dugotrajno prženje u istom ulju prepručljivo je izbjegavati.

Upotrebljava se i kao ulje za mućkanje u ustima.

Upotreba u kozmetici
Djeluje blago adstrigentno. Korisno je u svim tretmanima suhe i oštećene, ali i masne kože. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama. Pomaže u hidrataciji, regeneraciji i njezi kože.

Preporuka je koristiti hladno prešano, nerafinirana ulje iz ekološkog uzgoja. Uz suncokretovo savjetujemo korištenje i druga ulja – maslinovg, repičingo, bučinog i drugih visoko vrijednih biljnih ulja, a prženu hranu izbjegavati u što većoj mjeri.

Photos courtesy of  Pixabay

 

ostavite svoj komentar