Suvremena pomagala u kućanstvu

Pomagala ili kradljivci vremena, prostora, novca…?

Statistike kažu: tjedni broj sati provedenih u obavljanju kućanskih poslova i kuhanju s napretkom tehnologije povećao se. Zašto? Naime, s brojnim kuhinjskim pomagalima s jedne strane olakšali smo si mnoge poslove, s druge otežali. Kako?

Kuhinja

Impresivan je broj malih i većih kućanskih uređaja koje danas nalazimo u prosječnom kućanstvu. Električna kuhala za vodu, uređaje za pripravu kave, blenderi, sokovnici, sjeckalice, multipraktici, štapni mikseri, obični mikseri, s posudom ili bez, friteze, stolni roštilji, tosteri, pekači kruha, mikrovalne pećnice, glačala…

Uz njihovu pomoć priprema hrane je jednostavnije, a jela koja pripremamo izgledaju ljepše  No, sve te uređaje treba negdje smjestiti, treba ih prati, održavati, da ne spominjemo da su to i potrošači električne energije.

Uređaji u kućanstvu

Perilica posuđa štedi vrijeme i energiju, ali samo ukoliko je pravilno koristimo i održavamo.
Perilica rublja olakšala je pranje rublja. Danas imamo odjeće više nego ikada prije, češće ju mijenjamo i češće je u pranju i na glačanjuposebno peremo razne vrste rublja, koristimo razne deterdžente, omekšivače…  Sav taj posao oduzima jako puno vremena i energije. I sredstava.

Usisivač nam omogućava temeljitije čišćenje nego je to slučaj koristimo li metlu. No, naviknuti na čišćenje usisivačem postavili smo nove standarde čišćenja i češto puta upotrijebimo usisivač i onda kad bi dostajala metla. Vrećice za usisivače nisu jeftine, nije niti električna energija. 

Pegla? Pegla spada među one uređaje koje koristimo redovito i tako opravdavamo njihovo držanje. Trgovine su prepune raznih modela, od kojih su neki i vrlo skupi. Znamo li kako manipulirati rubljem kako bismo izbjegli prejako gužvanje, gotovo svaka pegla zadovoljiti će naše potrebe.

Mnoštvo uređaja koje smo kupili u namjeri da ih koristimo nakon nekog vremena sakuplja prašinu po ormarima i zatrpava naše kuhinjske površine i ormare.

Prije kupnje valja dobro razmisliti trebamo li još jedno kuhinjsko pomagalo…

Photo courtesy of Pixabay

 

 

 

 

 

ostavite svoj komentar