Svjetlo i zdravlje

thumb_12784_default_medium

Sunce je najbolji atidepresiv…

Poznato je da se u periodima kada duže vrijeme izostanu sunčani dani poveća broj osoba koje zahvati depresija, loše raspoloženje, umor… Prirodno svjetlo (sunce) i ono u našim domovima imaju veliki utjecaj na naše zdravlje u cjelini – i na fizičkoj i na psihičkoj razini. Tijelo naprosto treba svjetlost. I treba mrak.
Ujutro nam svjetlo pomaže da se razbudimo i pokrenemo, uvečer nam sumrak i kasnije mrak olakšavaju opuštanje i zaspivanje.

Znanstvenici pretpostavljaju da nedostatak svjetla smanjuje lučenje serotonina, važnog za duševno blagostanje i osjećaj sreće. Mrak pak pojačava lučenje hormona melatonina, važnog za san, koji u normalnim količinama ne uzrokuje depresiju, ali njegove povećane količine u tamnom razdoblju godine sudjeluju u nastanku sezonske depresije.
Svjetlo je iznimno važan čimbenik brojnih kemijskih i fizikalnih procesa u prirodi i važno je za funkcioniranje čovjekova tijela, osobito mozga.
Koliko svjetlosti trebamo ovisi o dobu dana i aktivnostima kojima se bavimo.
Potrebu za svjetlom najbolje je namiriti iz prirodnog izvora – boravkom na otvorenom tijekom dana.
Tijekom zimskih mjeseci može biti teško osigurati pravu mjeru svjetla. Zbog izostanka svjetla veći broj ljudi tijekom zimskih i jesenskih mjeseci pati od depresije, pomanjakanja energije, umora, slabe koncentracije, potištenosti, poremećaja spavanja (posebno u vidu povećane potrebe za spavanjem), smanjenog spolnog nagona, smanjene druželjubivosti i pojačane žudnje za slatkim (posebno predvečer).
Depresija koja se javlja u kasnu jesen ili ranu zimu i koja prolazi obično potkraj zime zove se sezonski poremećaj raspoloženja (SPR) ili zimska depresija.
Preporuka je izlagati se dnevnom svjetlu u svakoj prilici, čak i za oblačnog vremena. I kroz oblake, sunce daje dovoljno svjetla da epifiza prestane lučiti melatonin već nakon pola sata izloženosti svjetlu. Dobro osvjetljeni prostori i puštanje svjetla kroz prozore također mogu biti od pomoći.
Za borbu protiv depresije i lošeg raspooženja savjetuje se i redovita tjelovježba jer fizički napor potiče lučenje hormona antidepresivnog djelovanja.
Kako danju trebamo svjetlo, noću trebamo mrak. Izloženost svjetlu tijekom noći remeti naš biološki sat i također negativno utječe na zdravlje.

Fototerapija (terapija svjetlom)
Premda niti približno nisu učikovite kao prirodno svjetlo od pomoći mogu biti i lampe za terapiju svjetlom. Pomažu kod zimske depresije i letargije, podižu energiju i raspoloženje. U našoj zemlji ovo je prilično nepoznata metoda liječenja.
Za fototerapiju se koriste se posebne lampe širokog spektra, jačine od 2500 do 10.000 luksa. Obično kućno svjetlo nije dovoljno za terapijski učinak. Poboljšanje nastupa u mnogim slučajevima već za nekoliko dana, a preporučljivo je terapiju provoditi sve dok dani opet ne postanu dulji. Ukoliko se terapija svjetlom provodi prema uputama stručne osobe sasvim je sigurna za zdravlje.

 

ostavite svoj komentar